Ruusu pitää pintansa – kevään nostalgiset kukkatrendit

Narsissit, kellokukat ja moninaiset ruusut ilahduttavat kukkaharrastajaa tänä keväänä. Tuoksuvat yrtit viihtyvät parvekkeella vaikka koko kesän!

– Niin kuin muussakin muodissa, loistavat tänä vuonna kukissakin romanttiset tuulet ja vintage-vaikutteet, kertoo Riitta Raita Töölöntorin kukasta.

Tulevana kesänä muodissa ovat muun muassa mausteiset tuoksut ja laventelin lila, hurmaavat ruusut ja hempeät hortensiat.

Sipulikukkien loistoa

– Monimuotoiset campanulat, kellokukat, sinertävissä ja valkoisissa ja vaaleanpunaisissa sävyissä loihtivat kesäniityn tunnelmaa. Kevään tulon aloittaa runsaslukuinen sipulikukkien loisto, Raita kuvailee.

Sipulikukista nyt muodissa ovat Raidan mukaan krookus, helmililja ja scilla. Myös tutut ja turvalliset, narsissit ja pääsiäisliljat, tuovat kotiin väriä. Tämän vuoden suosikkeja ovat tulppaani ja hyasintti.

– Sipulikukat kukkivat sisällä 2-3 viikkoa valoisalla paikalla. Ilmojen hivenen lämmettyä ne voidaan siirtää parvekkeelle ja puutarhaan. Narsissit kestävät pientä pakkasta ja kukinta ulkona onkin erittäin runsas. Istutettuna maahan ne yllättävät jo seuraavana keväänä uudella kukinnalla! Raita vihjaa.

Romanttiset tuulet

Ruusuja on nyt monenlaisia: miniruusut, patioruusut ja runkoruusut ilahduttavat kevätkotia. Myös väreissä on mistä valita.

– Vaaleanpunaiset, kermanväriset, pienikukkaiset, isokukkaiset... Kaikki ihanan romanttiset "ruusukuosit" ovat tulevan kesän parhaimmistoa, Raita sanoo.

– Ruusut viihtyvät sisällä valoisalla paikalla muutaman viikon. Tasainen kastelu ja kasviravinnetta säännöllisesti, niin kukinta pysyy runsaana. Kesän koittaessa voi ruusun siirtää parvekkeelle tai istuttaa puutarhaan, hän neuvoo.

Vanhan ajan kukkatunnelmaa kotiin tuovat ruusubegoniat ja hortensiat. Kukissa näkyy paljon värejä, kuten pastellia, ja isoja kukintoja. Valtteja ovat pitkä kukinta-aika ja helppohoitoisuus.

– Kellokukkien runsaslukuinen joukko on mahtava! Karpaattienkello, muurikello, maariankello ja monet muut, Raita vielä listaa.

Aromaattiset tuoksut

Tänä vuonna laventeli valloittaa sekä tuoksuna että värinä.

Muita ihania tuoksuja kotiin tuovat muun muassa rosmariini, oregano, timjami ja basilika. Raita neuvoo, että yrttejä voi istuttaa sisälle ja ulos: parvekkeella yrttitarha viihtyy koko kesän.

Raita vihjaa vielä, että kevään uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus on ornotogalum dubium.

– Siis Afrikan lilja, leikkokukkana tutumpi, pitkäkestoinen keväänkukka. Kähkämäinen kukinto loistaa keväisenä oranssina, keltaisena tai valkoisena. Kukinta-aika on useita viikkoja ja hoito on helppo: ripaus vettä silloin tällöin, hän sanoo.

MTV3/Maria Aarnio

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat