Ruotsissa syynätään taas kotipuutarhan glyfosaatteja

Ruotsissa väläytellään jälleen rikkakasvien torjunnassa käytettävien Roundupin ja Rambon kieltämistä kotipuutarhoissa. Kemikaalien tarkastuksesta vastaavat viranomaiset peräävät kieltoa sen takia, että rikkakasvien torjunta-aineiden sisältämä glyfosaatti joutuu pinta- ja pohjavesiin.

1980-luvun lopulta glyfosaattien käyttö kotitalouksissa on kasvanut muutamasta sadasta kilosta yli 10 tonniin vuodessa, kirjoittaa Värmlands Folkblad. Kotitalouksissa käytettävien tehoaineiden määrä kuulostaa isolta, sillä Roundupin valmistajayhtiön, ylikansallisen Monsanton mukaan maatalous käyttää 98 prosenttia kaikesta glyfosaatista. Maataloudessa Roundupia käytetään lähinnä juolavehnän hävittämiseen pelloilta.

Suomessa kieltoa ei esitetty
Roundupia maahantuovasta Transmeri Oy:stä kerrotaan, että siellä seurataan ruotsalaisviranomaisten kannanottoja mielenkiinnolla. Suomessa käyttökieltoa kotipuutarhoihin ei kuitenkaan ole valmisteilla.

Puutarhoissa Roundupia käytetään pihalaatoitusten, käytävien ja kivijalkojen reunojen sekä koriste- ja marjapensaiden alustojen puhdistamiseen rikkakasveista sadonkorjuun jälkeen. Sillä voidaan hävittää rikat maasta ennen kasvimaan tai kukkapenkin perustamista.

Roundup hajoaa luonnossa

Oikein käytettynä Roundup ei ole myrkyllistä ihmisille eikä kotieläimille. Lapsia ja kotieläimiä ei tarvitse poistaa käsittelyn ajaksi, mutta tallustelu vastakäsitellyllä nurmella voi tartuttaa tehoainetta jalkoihin ja hyötykasveihin.

Roundup vaikuttaa kasvin lehtivihreän kautta. Normaalisti riittää, kun pienikin osa kasvista joutuu kosketuksiin Roundupin kanssa. Aine leviää kasvissa myös juureen ja kuivattaa koko kasvin pois.

Roundup ei jätä mitään jäämiä maaperään. Se hajoaa muutamassa viikossa vedyksi, hiileksi, hapeksi, fosforiksi ja typeksi.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja