Ruotsissa rajua kritiikkiä iäkkäiden koronapotilaiden hylkäämisestä: ”Rikollista valintaa potilaiden välillä ja aktiivista eutanasiaa”

Kumpi selviää paremmin koronasta Suomi vai Ruotsi? Ekonomistit Heidi Schauman ja Juhana Vartiainen kertovat näkemyksensä 9:17
Video: Kumpi selviää paremmin koronasta Suomi vai Ruotsi? Ekonomistit Heidi Schauman ja Juhana Vartiainen kertovat näkemyksensä

Ruotsin valtion entinen pääepidemiologi Annika Linde kritisoi Ruotsin koronatoimia. Linde kritisoi Dagens Nyheterin haastattelussa Ruotsin heikkoa varautumista siihen, miten koronapandemia iskisi vanhustenhoitoon.

– Mielestäni alkaa näyttä siltä, että Ruotsin malli ei ole ollut kaikilta osin järkevin tapa, hän toteaa.

Hän toteaa, että jälkeenpäin ajateltuna Ruotsille olisi jäänyt aikaa pohtia koronatoimia, mikäli yhteiskunta olisi suljettu kuukauden ajaksi.

Linden mukaan olisi pitänyt tiedostaa, kuinka heikkoa valtion valmiustaso oli vanhusten osalta. Linde myöntää, että muiden Pohjoismaiden malli estää koronan leviämistä mahdollisimman tehokkaasti näyttää onnistuneen melko hyvin.

Linden mukaan Ruotsilta puuttui strategia, miten iäkkäämpiä riskiryhmiä suojellaan. Hänen mukaansa koronaviruksen aiheuttama ongelma aliarvioitiin.

”Vanhainkodissa asuminen ei voi olla peruste hoitamatta jättämiselle”

Suuri määrä koronaviruksen aiheuttamista kuolemista on tapahtunut juurikin vanhainkodeissa, joissa ei ole valmiuksia hoitaa koronapotilaita.

Professori Yngve Gustafson Uumajan yliopistosta toteaa, että vanhainkodissa asuminen ei voi olla lääketieteellinen peruste sille, ketä hoidetaan ja kenen annetaan kuolla. Gustafson luonnehtiikin iäkkäiden hoitamatta jättämistä rikolliseksi teoksi.

Gustafson toteaa, että myös iäkkäitä koronapotilaita kyetään hoitamaan oikeilla menetelmillä, kuten lisähapen antamisella, ravinnetipoilla ja veren hyytymistä estävillä lääkkeillä sekä antibiooteilla.

– Sen sijaan hengitystä vaikeuttavan morfiinin antaminen iäkkäälle potilaalle on aktiivista eutanasiaa, hän toteaa painokkaasti.

Gustafsonin mukaan hengitysoireiden takia hoidettavien iäkkäiden potilaiden suhteellinen osuus on ollut tavanomaista alempi, vaikka koronavirus iskee vakavimmin juuri iäkkäisiin.

– Tämä viittaa siihen, että iäkkäistä ihmisistä on tehty valintaa siitä, kenellä on mahdollisuus parantua.  

Aiheesta Suomessa uutisoi ensin Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat