Ruotsin keihäsmies pilasi suomalaisjuhlat – Lassi Etelätalo ärtyi laakista

Katso: Suomi koki kohtalokkaan työtapaturman Ruotsi-ottelun keihäspaikalla.

Lassi Etelätalo ylitti 80 metriä viimeisellä mahdollisella hetkellä, mutta Suomi olisi tarvinnut kolmoisvoitot päätöslajeissa.

Paperi on aina paperia, Suomen yleisurheilumaajoukkueen kapteenistoon kuuluva Kristiina Mäkelä muistutti perinteisen Ruotsi–Suomi-maaottelun alla.

Suomen piti voittaa paperilla Ruotsi miehissä ja naisissa, mutta toisin kävi. Ruotsi oli jälleen vahvempi Tukholmassa sunnuntaina päättyneessä maaottelussa, mutta lukemat olivat tiukemmat edellisvuosiin verrattuna.

Miehissä pisteet jakautuivat tasan 227–227, mutta suurempi lajivoittojen määrä ratkaisi pelin Ruotsille. Naisissa Ruotsi vei ottelun pistein 228,5–225,5.

– Harmittaa, kun oli niin pienestä kiinni. Parempi ottelu kuin moneen vuoteen, Suomen onnistujiin lukeutunut keihäänheittäjä Lassi Etelätalo tuumi.

Miesten keihäänheitto oli yksi Suomen kolmoisvoitoksi budjetoiduista lajeista, mutta kolmanneksi kiilannut Ruotsin Jakob Samuelsson (77,89) pilasi suomalaisjuhlat.

– Harmittaa. Tukijalka oli pehmeä, neljänneksi sysätty Suomen Taneli Juutinen (75,32) tuumi.

Juutinen heitti aiemmin tällä kaudella ennätyksensä 82,85, mutta jäi Tukholmassa kauaksi siitä. Hääppöisiä eivät olleet muidenkaan kaaret, kun ennen päätöskierrosta vain Suomen Toni Kuusela puhkaisi 80 metrin rajan 80,14-metrisellään.

Sitten vauhdinottoradan päähän asteli viime vuoden EM-pronssimitalisti Etelätalo. Yleisön huomio oli naisten 800 metrin juoksussa, jonka välissä Etelätalo täräytti kauden pisimmän kaarensa 83,42 ja ylitti ensimmäistä kertaa tällä kaudella 80 metriä.

– Se oli Lassilta hyvä heitto, Kuusela kehaisi.

"Jaakoppi" ja Kuusela ärsyttivät kelpo lukemiin

Takuuvarma arvokisasuorittaja Etelätalo karahti karsintaan MM-kilpailuissa Budapestissä, mutta haki Tukholmasta hyviä askelmerkkejä ensi kauteen.

– Taisi mennä EM-raja rikki, ja tuli pisteitä olympiarankingiin, hän laskeskeli.

Ennen 80 metrin puhkaisua Etelätalon kauden pisin oli kantanut 79,93 ja sunnuntain kilpailun pisin 78 metriä. Etelätalo on tunnettu siitä, että hän kaivaa väkisin vaadittavat metrit ja teki niin Tukholmassakin.

– "Jaakoppi" tuli lähelle heitollaan, hän mainitsi ruotsalaisen pisimmän laakin.

Muitakin ärsytystekijöitä oli, jotta vanha karhu saatiin hereille.

– Lisäksi olen hävinnyt tällä kaudella liian monta kertaa Kuuselalle, 35-vuotias Etelätalo naurahti.

MM-kilpailuissa seitsemänneksi sijoittuneen Oliver Helanderin piti heittää maaottelussa, mutta Etelätalo hälytettiin apuun perjantaina.

– Harjoittelin koko viikon sillä mielellä, että kilpailen sunnuntaina. Perjantaina sain tiedon maaotteluun lähdöstä, ja sitten hoidettiin matkapaperit kuntoon.

Etelätalo ylitti 80 metrin rajan viimeisellä mahdollisella hetkellä ja viidennellä kaudella peräkkäin. Muuten tämä kausi meni plörinäksi.

– Viimeinen heitto oli hyödyllinen, hän mainitsi itseluottamusta jatkoon tuoneen heiton.

"Pienestä kiinni"

Naisilta olisi vaadittu kolmoisvoitto 800 metrillä. Sara Lappalainen hoiti hommansa ajalla 2.02,03, mutta Ruotsin Hanna Hermansson tunki Veera Mattilan ja Eveliina Määttäsen edelle.

Suomen naiset ovat voittaneet maaottelun viimeksi 2015 ja miehet 2018. Etelätalon tavoin maajoukkueen konkariosastoon kuuluva 32-vuotias Lappalainen oli näreissään niukasta tappiosta.

– Hieno juoksukisa oli, ja olen tyytyväinen suorituksiini, mutta kyllä tappio maaottelussa syö. Ensi vuonna käännämme homman eduksemme kotiyleisön edessä, hän lupaili.

Määttänen on ollut tällä kaudella 800 metrin vahvin kotimainen menijä, mutta kuvaili jalkojensa jääneen lauantain 1 500 metrin kilpailuun, tarkemmin 1 400 metriin.

– Pääsimme aika hyvin toteuttamaan taktiikkaamme, jolla tähtäsimme kolmoisvoittoon. Loppuun asti se ei pitänyt.

Lue myös:

    Uusimmat