Ruotsalaiselta olympiavoittajalta yllättävä temppu – luopuu kultamitalistaan

Pikaluistelun ruotsalainen olympiavoittaja Nils van der Poel luopuu kultamitalistaan, kertoo Aftonbladet. Teollaan van der Poel pyrkii saamaan muutosta Kiinan ihmisoikeustilanteeseen.

Van der Poel voitti Pekingin olympialaisissa kultaa 5 000 ja 10 000 metrin matkoilla. Aftonbladetin mukaan van der Poel on kuitenkin päättänyt antaa kultamitalinsa Kiinassa syntyneelle ruotsalaiselle kirjailijalle ja kustantajalle Gui Minhaille.

Gui Minhai istuu Kiinassa vankilassa vakoilusta saamaansa tuomiota. Kiinan hallintoa kritisoineita kirjoja julkaissut Minhai otettiin kiinni Thaimaassa vuonna 2015. Hänet vapautettiin vuonna 2017, kunnes hänet vangittiin uudelleen ja tuomittiin vuonna 2020 kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

Hänen puolestaan kultamitalin otti vastaan hänen tyttärensä Angela Gui.

– En puhu kaikkien olympiaurheilijoiden puolesta, mutta urheilevat ystäväni ovat käyttäneet koko elämänsä päästäkseen huipulle, ja Kiinan hallitus käyttää unelmiamme poliittisena lyömäaseena oikeuttaakseen hallintonsa toiminnan, van der Poel sanoi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tiedotteessa.

– Otin asian henkilökohtaisesti ja tunsin itseni hyväksikäytetyksi. Haluan, että ihmisoikeusloukkaukset Kiinassa päättyvät ja Gui Minhai vapautetaan. Se on paljon vaadittu, mutta se on ainut hyväksyttävä toive.

Van der Poel pohti pitkään tapaa, jolla pyrkisi vaikuttamaan asiaan. Yksi vaihtoehto oli, ettei hän olisi vastaanottanut mitaliaan palkintokorokkeella, mutta huolestui oman turvallisuutensa puolesta.

– Saattaa vaikuttaa pieneltä ja itsekkäältä verrattuna ihmisiin, jotka ovat joutuneet kärsimään hallinnon alla, mutta en halunnut mennä niin pitkälle. Otin yhteyttä Amnestyyn keskustellakseni asiasta ja sain idean mitalini antamisesta pois.


Lue myös:

    Uusimmat