Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ruokamyrkytys on oireiltaan kuin muutkin mahataudit – näin vältät kotikeittiössä

Ruokamyrkytyksen oireet voivat alkaa tunteja tai vasta viikkoja pilaantuneen ruoan syömisen jälkeen.
Ruokamyrkytyksen oireet voivat alkaa tunteja tai vasta viikkoja pilaantuneen ruoan syömisen jälkeen./ All Over Press
Julkaistu 22.03.2016 06:14
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Ruokamyrkytystä on vaikea erottaa tavallisesta vatsataudista.

– Ruokamyrkytyksen oireet voivat olla aiheuttajasta riippuen monenlaisia. Yleisiä ovat vatsaoireet: pahoinvointi, ripuli, oksentelu ja mahakipu. Myös esimerkiksi kuume on yleinen oire, ylitarkastaja Elina Leinonen Eviralta kertoo.

Voi olla vaikea tietää, onko kyseessä ruokamyrkytys vai muu mahatauti.

– Esimerkiksi norovirus, joka on tavanomainen ruokamyrkytyksen aiheuttaja, leviää herkästi myös muuten kuin ruoan välityksellä ja on tautina ihan samanlainen riippumatta siitä, saako sen ruoasta vai suoraan toiselta ihmiseltä.

Erityisen vaikeaa ruokamyrkytystä on todentaa, jos sairastuneita on vain yksi.

– Jos useampi ihminen on saanut samaan aikaan saman tyyppisiä oireita, sitä voidaan selvittää mahdollisena ruokamyrkytysepidemiana. Tosin silloinkin on tietysti vielä mahdollista, että tartunnan lähde on muu kuin ruoka.

Pilaantuneen ruoan syömisestä ruokamyrkytysoireiden ilmaantumiseen voi kulua vain tunteja tai jopa viikkoja.

– Tiettyjen taudinaiheuttajien kohdalla oireet saattavat tulla ihan tuntien sisällä. Noroviruksella tyypillinen itämisaika on 12–48 tuntia, monilla bakteereilla taas useampia päiviä. Joissakin tapauksissa oireiden näkymiseen voi mennä viikkojakin.

– Sekin on mahdollista, että jokin kemiallinen aine aiheuttaa ärsytystä ja oireita heti, kun ruoka on mennyt mahaan. Tällöin oireet myös loppuvat heti, kun ruoka on tullut pois mahasta.

buffetKuvituskuva.Colourbox.com

”Kotona tapahtuvat kuitataan ehkä tavallisena vatsatautina”

Eviran ruokamyrkytysepidemiarekisteriin kirjataan tietoon tulleet ja selvitetyt epidemiat, joiden välittäjäksi on todettu elintarvike tai talousvesi. Viime vuosina sinne on rekisteröity noin 40–50 ruokamyrkytysepidemiaa vuodessa.

– Todennäköisesti se edustaa vain pientä osaa kaikista ruokamyrkytyksistä. Lisäksi epäilyjä on enemmänkin, mutta rekisteriin otetaan vain ne, joiden voidaan oikeasti todeta levinneen elintarvikkeen tai talousveden välityksellä, Leinonen sanoo.

Rekisteriin kirjatut ruokamyrkytykset ovat yleisimmin peräisin ravintoloista.

– Ehkä ruokamyrkytys tulee helpommin ilmi, jos mennään ravintolaan ja sairastutaan sen jälkeen kuin jos tehdään kotikeittiössä jotakin hassua ja perheessä leviää vatsatauti. Kotona tapahtuvat ruokamyrkytykset kuitataan ehkä tavallisena vatsatautina.

Käsittelyvirheet liittyvät yleensä lämpötiloihin

Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit ja virukset sekä harvinaisempina loiset ja kemialliset aineet. Niiden taustalla voi olla monenlaisia syitä.

– Jossakin tuotteessa saattaa alun perinkin olla taudinaiheuttajaa. Esimerkiksi ulkomaiset pakastemarjat suositellaan virusriskin takia kuumentamaan ennen syömistä, Leinonen sanoo.

– Joidenkin taudinaiheuttajien kohdalla ruokamyrkytys on seurausta käsittelyvirheestä. Yleisimmin virheet liittyvät lämpötiloihin. Ruoka esimerkiksi jäähdytetään liian hitaasti valmistamisen jälkeen, tai sitten sitä säilytetään väärässä lämpötilassa.

Ruokamyrkytystä epäilevän kannattaa olla puhelimitse yhteydessä oman kunnan elintarvikevalvontaviranomaisiin.

– Kunnan valvontaviranomaiset yhdessä terveydenhuollon kanssa ovat se taho, joka lähtee mahdollista epidemiaa selvittämään. Toki epäilyksensä voi ilmoittaa lisäksi esimerkiksi ravintolaan, josta arvelee myrkytyksen saaneensa.

Ruokamyrkytys voi olla hengenvaarallinen

Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Eviran elintarvikehygieniayksiköstä kertoi ruokamyrkytyksen vaaroista Huomenta Suomessa heinäkuussa 2015. Samalla hän kertoi, miten esimerkiksi salaatin tai kalan pilaantumista voi estää buffet-pöydässä.

18:18Ruokamyrkytys voi olla hengenvaarallinen

Lisää aiheesta:

Älä unohda käsienpesua mökillä! Norovirus leviää salakavalasti luonnossakinIskikö noro, saitko ruokamyrkytyksen? Tässä niiden erot ja tärkein hoitokeinoSöitkö juuri näissä ravintoloissa? Ainakin 20 saanut ruokamyrkytyksen Helsingissä – lisää sairastumisia tulee koko ajan ilmiHerkästi tarttuva vatsatauti jyllää nyt Suomessa – THL muistuttaa ehdottoman tärkeästä asiastaTiesitkö tämän? Kotiruoka säilyy jääkaapissa vain 2-4 päivää – Moni suomalainen tekee samat virheetVatsatauti vai ruokamyrkytys – miten ne erottaa toisistaan?
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa