Ruokamyrkytystä on vaikea erottaa tavallisesta vatsataudista.
– Ruokamyrkytyksen oireet voivat olla aiheuttajasta riippuen monenlaisia. Yleisiä ovat vatsaoireet: pahoinvointi, ripuli, oksentelu ja mahakipu. Myös esimerkiksi kuume on yleinen oire, ylitarkastaja Elina Leinonen Eviralta kertoo.
Voi olla vaikea tietää, onko kyseessä ruokamyrkytys vai muu mahatauti.
– Esimerkiksi norovirus, joka on tavanomainen ruokamyrkytyksen aiheuttaja, leviää herkästi myös muuten kuin ruoan välityksellä ja on tautina ihan samanlainen riippumatta siitä, saako sen ruoasta vai suoraan toiselta ihmiseltä.
Erityisen vaikeaa ruokamyrkytystä on todentaa, jos sairastuneita on vain yksi.
– Jos useampi ihminen on saanut samaan aikaan saman tyyppisiä oireita, sitä voidaan selvittää mahdollisena ruokamyrkytysepidemiana. Tosin silloinkin on tietysti vielä mahdollista, että tartunnan lähde on muu kuin ruoka.
Pilaantuneen ruoan syömisestä ruokamyrkytysoireiden ilmaantumiseen voi kulua vain tunteja tai jopa viikkoja.
– Tiettyjen taudinaiheuttajien kohdalla oireet saattavat tulla ihan tuntien sisällä. Noroviruksella tyypillinen itämisaika on 12–48 tuntia, monilla bakteereilla taas useampia päiviä. Joissakin tapauksissa oireiden näkymiseen voi mennä viikkojakin.


