Ruokahalun väheneminen voi johtua ikääntymisestä, sairauksista tai omasta toiminnasta.
– Ruokahalun ylläpitämisen kannalta on hyvä pyrkiä syömään säännöllisin väliajoin eli neljä–kuusi kertaa päivän aikana. Tämä helpottaa myös normaalipainon ylläpitämistä tai sen saavuttamista, laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Katriina Lammi-Puukka sanoo.
Ruokahaluun vaikuttavat syömisen säännöllisyyden lisäksi monet muutkin asiat.
– Fyysinen aktiivisuus totta kai lisää ruokahalua. Miehet taas tarvitsevat enemmän ruokaa kuin naiset, koska heillä on enemmän lihasmassaa ja yleensä muutenkin painoa, mikä lisää kulutusta.
Laihduttajille on tyypillistä huono ruokahalu.
– Mahalaukussa on painetta ja venymistä sääteleviä reseptoreita, ja kun sinne laitetaan vähemmän ruokaa, se pienenee aika nopeasti. Pienessä mahalaukussa täyttymisen tunne tulee suurta nopeammin.
Laihduttaja usein myös lykkää syömistä mahdollisimman pitkään eteenpäin lihomisen pelossa. Epäsäännöllinen ateriarytmi voi edelleen heikentää kehon syömisen säätelyn mekanismeja.
– Vähäinen syöminen voi johtaa paastotilaan, ja paastotilassa nälän tunne usein heikkenee tai voi kadota kokonaan. Lyhytkestoisesta ja oikein toteutetusta paastosta ei välttämättä terveelle henkilölle seuraa ongelmia. Vähäistä syömistä ei kuitenkaan voi jatkaa ikuisesti, ja paastossakin on tärkeää saada riittävästi proteiinia.


