Runebergin syntymästä 200 vuotta

Runebergin päivää vietetään tänään tavallista juhlavammissa merkeissä. Kansallisrunoilijan syntymästä tulee kuluneeksi 200 vuotta.

Kirjallisuuden Runeberg-palkinto annettiin aamupäivällä Porvoossa Heidi Liehulle. Iltapäivällä Porvoon tuomiokirkossa järjestettiin myös runoilijan merkkivuoden pääjuhla.

Akateeminen kirjakauppa puolestaan järjestää Helsingin keskustan myymälässä Vänrikki Stoolin tarinoiden lukumaratonin.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela on laskenut liikkeelle Runebergin juhlarahan.

Kymmenen euron hopeisella juhlarahalla kunnioitetaan Johan Ludvig Runebergin syntymän 200-vuotisjuhlaa. J.L. Runeberg ja runous -juhlarahan on suunnitellut koru- ja esinemuotoilija Heli Kauhanen.

Rahan arvopuolelle on tyylitelty kansallisrunoilijan kasvot edestäpäin ja tunnuspuolella on otos ruotsinkielisestä vuoden 1831 Helsingfors Tidningarista, koska Runeberg kirjoitti tuotantonsa pääasiassa ruotsiksi.

Rahan halkaisija on 38,6 millimetriä ja paino 27,4 grammaa. Raha on seosta, jonka painosta 925 promillea on hopeaa. Sitä lyödään 30 000 kappaleen määrä. Ensimmäisen kappaleen Rahapaja lahjoitti ministeri Karpelalle.

(MTV3-STT)

-Runebergin suuri merkitys on siinä, että hän formuloi sen mitä Suomi isänmaana on, sanoo professori Matti Klinge.

(Huomenta Suomi 05.02.2004)

Eino Leino saavutti suomalaisten sydämissä sen aseman kansallisrunoilijana, jota Runebergille oli "tarjottu", sanoo taiteilija M.A.Numminen. -Runeberg olisi pitänyt suomentaa kunnolla viimeistään 1950-luvulla. Silloin olisimme vielä pystyneet hänet omaksumaan.

(Huomenta Suomi 05.02.2004)

Kansallisrunoilija vaikuttaa suomalaisten arkipäivässä yhä monin tavoin.

(Huomenta Suomi 05.02.2004)

Runebergia juhlittiin Porvoon kouluissa kirjailijavierailuilla.

(Seitsemän uutiset 05.02.2004)

Lue myös:

    Uusimmat