Mainos

Ruisrock pahasti tappiollinen

Turun Ruisrock jää tänä vuonna pahoin tappiolliseksi. Tarkemmista summista ei ole vielä tietoa. Huono sää sekä brittiyhtye Oasikseen liittyneet peruutushuhut johtivat kävijätavoitteen alittumiseen.

Festariyleisöä

-Tappiot ovat miljoonaluokkaa, haarukoi festivaalin tuotantopäällikkö Rainer Koski STT:lle. Kosken mukaan tappioon löytyy ainakin kaksi syytä: kurja ilma ja brittiyhtye Oasiksen esiintymiseen liittyneet lukuisat ennakkovaikeudet. Kolmena päivänä Ruisrockissa oli yhteensä 34 000 kävijää, mikä jäi tavoitteesta vähintään 15 000 kävijän verran.

Peruutushuhuista kärsinyt ja varakitaristiin turvautunut murheenkryyni Oasis houkutteli päätöspäivänä paikalle ainoastaan noin 10 000 kuulijaa. Perjantaina Iron Maiden veti alueelle runsaat 13 000 ihmistä ja Lou Reed eilen 11 000. Oasis oli Ruisrockin historian kolmanneksi kallein esiintyjä Metallican ja Stingin jälkeen. Koski ei paljasta tarkkoja dollarilukemia.

Oasis perui Roskilden keikkansa kahdeksan kuollutta vaatineen onnettomuuden takia. Myös Ruisrockissa kunnioitettiin uhreja hiljaisella hetkellä.
-Päätimme olla soittamatta, koska kunnioitimme menehtyneitä ja heidän perheitään. Eli se siitä, tokaisee Oasiksen laulaja Liam Gallagher.
-Soitan konserteissa, en hautausmailla, jatkaa Liam.

Oasis on niittänyt mainetta paitsi kitararokillaan myös, sillä että Gallagherin veljekset riitelevät jatkuvasti. Lauluntekijä Noel jäikin pois kiertueelta toukokuussa ja samalla yhtyeen kiinnostavuus väheni, vaikka tällaisenakin Oasis kelpasi.
-En puhu hänelle, mutta olemme molemmat aikuisia miehiä, Liam Gallagher sanoo. Osaamme huolehtia itsestämme, koska emme ole idiootteja. Meillä on riitaa, mutta ei se ole mikään maailmanloppu.

Liam Gallagher täyttää kaikki rocktähden erityispiirteet niin lavalla kuin sen takanakin.
-Ei se ole vain minun musiikkiani, vaan meidän musiikkia. Haluan olla paras rocklaulaja tässä hiton maailmassa. Se on mun juttuni, sanoo Liam.

Ruisrock lyhenee kaksipäiväiseksi

Ensi vuonna Ruisrock järjestetään kaksipäiväisenä festivaalina lauantaina ja sunnuntaina. Perjantai-ilta otetaan ohjelmaan vain, mikäli jokin iso ulkomainen esiintyjänimi on sopivasti saatavilla. Ruisrock aikoo kuitenkin yhä panostaa selkeisiin ulkomaisiin pääesiintyjiin. Esimerkiksi Provinssirock teki tänä kesänä toisin. Provinssi pärjäsi hienosti palkkaamalla ykkösvetonaulakseen kotimaisen vientiyhtyeen HIMin.

"Turvallisuus on kunnossa"

Roskilden turma

Tanskan Roskilden-festivaalin traagiset kuolemantapaukset eivät anna aihetta dramaattisiin muutoksiin Ruisrockin turvajärjestelyissä. Järjestäjien mukaan Ruissalon festivaalialue on siinä määrin erilainen Roskildeen verrattuna, että ihmismassat eivät pääse pakkautumaan vaarallisesti. Yleisömäärätkin ovat pienempiä.
-Lavan edustaan kohdistuvaa yleisöpainetta vähentävät muun muassa barrikadi ja taaempana sijaitseva leveä miksaustorni, sanoi Ruisrockin aluepäällikkö Kari Karjalainen.

Ruisrockin 30-vuotishistoriassa on erittäin vähän kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Nekään tapaukset eivät ole Roskilden kaltaisia, painottavat järjestäjät. Vuonna 1992 festivaalirannasta uimaan pulahtanut henkilö menehtyi vedessä sairaskohtaukseen. Sitä edellinen kuolintapaus oli tiettävästi 70-luvun alussa.

Roskildessa muistotilaisuus

Roskilden rockfestivaaleilla menehtyneiden ihmisten muistoksi pidettiin eilen jumalanpalvelus Roskilden tuomiokirkossa, joka oli ääriään myöten täynnä surevaa yleisöä. Jo eilen iltapäivällä festivaalialueella järjestettiin lyhyt muistotilaisuus, johon osallistui yli 30 000 ihmistä. Lisäksi päälavan edustalle oli tuotu paljon kukkia ja kynttilöitä.

Roskildessa kahdeksan miestä sai surmansa perjantai-iltana rockkonsertissa väkijoukon puristukseen.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.