RS-virus iskee välivuoden jälkeen ärhäkästi, HUS-alueella yli 20 lasta sairaalahoidossa – lääkäriltä erittäin tärkeä muistutus vauvojen vanhemmille

Flunssaa, koronaa vai RS-virusta? Nämä pöpöt liikkuvat nyt – näin niitä voi välttää! 10:05
Flunssaa, koronaa vai RS-virusta? Nämä pöpöt liikkuvat nyt – näin niitä voi välttää.

Hengitystieinfektioita aiheuttava RS-virus jyllää tänä syksynä vahvana. Lääkäri kehottaa pienten lasten vanhempia välttämään väkijoukkoja.  

Yleensä RS-virus iskee pieniin alle kolmen kuukauden ikäisiin vauvoihin. Viime vuonna HUSin alueella ei ollut osastolla yhtään lasta hoidettavana RS-viruksen takia, mutta tänä vuonna tilanne on toinen.

HUSin lasten infektiolääkäri Tuula Pelkonen arvelee sen johtuneen koronaeristyksestä, koska ihmisten välille syntyi kontakteja normaaleja vähemmän.

– Tänä aamuna (perjantaina) HUSalueella oli 21 lasta RS-viruksen takia osastohoidossa. Määrä on kasvanut hieman viime viikosta, Pelkonen kertoo MTV Uutisille.  

Näin vauvat oirehtivat

Pisaratartuntana leviävä RS-virus aiheuttaa varsinkin pienille vauvoille hengitysvaikeuksia, jonka takia osa sairastuneista voi tarvita lisähappea ja nesteytystä, jos syöminen ei suju. Muita oireita ovat nuha, yskä, pieni lämpö.

– Voi näkyä myös niin, että vauvan vatsa alkaa pumpata, kun hengitys vaikeutuu. Jos tuollaisia oireita tulee, niin kannattaa kyllä käydä vauvaa näyttämässä päivystyksessä.

– Vauvat saavat tartunnan yleensä päiväkodissa olevilta vanhemmilta sisaruksiltaan. Jos ollaan paikoissa, missä on paljon ihmisiä, niin siellä se tarttuu herkästi. Pienten vauvojen vanhempien kannattaakin välttää väkijoukkoja ja noudattaa hyvää käsihygieniaa.

Pelkonen kertoo, että yleensä koko perhe on samassa taudissa. Vanhemmilla se voi näkyä flunssan kaltaisina oireina.

Lue myös:

    Uusimmat