Mainos

Röyhtäilyä, piereskelyä ja kaasuvuotoja – suosittu olutjuhla tuottaa yllättävän suuret päästöt

1:43
Katso videolta, millainen tunnelma oli supersuosituilla festivaaleilla viime vuonna.

Ensimmäinen selvitys Münchenin suurten olutjuhlien Oktoberfestien vaikutuksesta ympäristöön on valmistunut. Tutkijat selvittivät 16 päivää kestävien olutjuhlien metaanipäästöt.

Münchenin teknillisen yliopiston tutkijat kulkivat mittalaitteineen pitkin ja poikin juhla-alueella. Mittausten mukaan tapahtuma tuotti lähes 1500 kilon metaanipäästöt. Määrä on kymmenkertainen verrattuna Bostonin kaupungin samassa ajassa tuottamiin metaanipäästöihin. Tutkimuksesta kertoo The Guardian -lehti.

Kymmenesosa peräisin ilmavaivoista ja röyhtäilystä

Tutkijoiden mukaan suurin osa Oktoberfestien päästöistä on peräisin kaasuvuodoista ja epätäydellisestä palamisesta keitto- ja lämmityslaitteissa. Kymmenesosa metaanipäästöistä tuli osanottajien ilmavaivoista ja röyhtäilystä.

– Havaitut metaanipäästöt eivät selity pelkästään eloperäisillä prosesseilla. Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että metaanin päälähteet ovat kaasugrillit ja lämmityslaitteet, arvioi Jia Chen, joka tutkii kasvihuonekaasuja kaupunkiympäristöissä.

Isot festivaalit voivat tuottaa paljon kasvihuonekaasuja

Hiilidioksidin jälkeen metaani on toiseksi yleisin kasvihuonekaasu, jota syntyy ihmistoiminnasta. Vaikka se on lyhytikäinen, se lämmittää ilmakehää hiilidioksidia tehokkaammin. Ilmakehän metaanipitoisuudet ovat nousseet viime vuosina eivätkä tutkijat tiedä tarkkaa syytä kehitykselle.

Kun tutkija Chen kollegoineen havaitsi metaanipiikin Oktoberfestien aikaan, he päättivät selvittää asian nähdäkseen, ovatko isot festivaalit merkittäviä kasvihuonekaasujen lähteitä.

7 miljoonaa olutlitraa ja 500 000 kanaa

Oktoberfesteillä vierailee yli kuusi miljoonaa ihmistä joka vuosi. He juovat yli seitsemän miljoonaa litraa olutta ja 100 000 litraa viiniä. Ruuaksi he nauttivat 500 000 kanaa ja 250 000 makkaraa.

Keskimäärin jokainen neliömetri Oktoberfesteillä vapautti mittausten mukaan 6,7 mikrogrammaa metaania sekunnissa.

Tutkijat uskovat, että heidän mittaustuloksensa voivat auttaa festivaalien järjestäjiä etsimään keinoja metaanipäästöjen vähentämiseen.

– Suuret, mutta rajoitetun mittaiset festivaalit kuten Oktoberfest ovat sellaisia päästölähteitä, joita ei ole otettu mukaan käytössä oleviin päästölaskelmiin, vaikka metaanipäästöt ovat merkittäviä. Virheelliset ja vaillinaiset päästölaskelmat ovat ongelmallisia, koska niiden perusteella tehdään päätöksiä, muistuttaa tutkija Chen.

Kävijöitä saapuu yli 50 maasta

Koska Oktoberfesteille matkustaa kävijöitä yli 50 maasta, juhlakenttä Theresienwiesen metaanipäästöt eivät ole suurin juhliin liittyvä ympäristöhuoli.

– Metaanipäästöjen vähentäminen parantamalla kaasulaitteiden toimintaa on silti järkevää. Pienetkin edistysaskeleet auttavat meitä maailmanlaajuisten päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa, muistuttaa Chen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja