Rene Faselin mukaan MM-kisoja ei olla siirtämässä Valko-Venäjältä – vastaa Kalervo Kummolan avaukseen: "Ehkä se on Kalervon henkilökohtainen mielipide"

1:53
MTV:n uutiset 13. elokuuta: Valko-Venäjän protesteissa pidätetty 6 700 ihmistä, ainakin kaksi mielenosoittajaa kuollut.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) puheenjohtajan Rene Faselin mukaan MM-jääkiekkoa pelataan Valko-Venäjällä ensi keväänä alkuperäisen suunnitelman mukaan. Kevään 2021 MM-kilpailut on tarkoitus pelata Valko-Venäjän Minskissä ja Latvian Riiassa. Valko-Venäjän viime aikojen tapahtumat ovat kuitenkin heittäneet varjon kisojen päälle. Latvian pääministeri ilmoitti torstaina, ettei maa aio järjestää kisoja yhteistyössä Valko-Venäjän kanssa.

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola kertoi tiistaina nostaneensa Valko-Venäjän tilanteen keskusteluun IIHF:n hallituksen kokouksessa. Kummola ei ottanut suoraan kantaa siihen, pitäisikö kisat siirtää pois maasta. Hän ei myöskään uskonut, että kisoja siirrettäisiin, sillä IIHF ei perinteisesti ole ottanut kantaa politiikkaan. 

Samaa sanoo IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel venäläisen uutistoimiston Tassin haastattelussa. Faselin mukaan Valko-Venäjän tilannetta käsiteltiin kokouksessa lyhyesti.

– Liittomme on ei-poliittinen. Tästä asiasta keskusteltiin lyhyesti. Kalervo Kummolan haastattelu suomalaisessa sanomalehdessä aiheutti paljon meteliä, kuten usein käy, mutta emme keskustelleet MM-kilpailujen peruuttamisesta. Seuraamme tilannetta ja mielenosoituksia Lukashenkon valinnan jälkeen. Mutta ei ole kansainvälisen urheilujärjestön tehtävä tehdä poliittisia kannanottoja tällä hetkellä, Fasel sanoi.

– Vuoden 2014 MM-kisat Valko-Venäjällä olivat valtava menestys. Katsojia oli yli 600 000, organisaatio oli loistava. Meillä ei ole syytä tehdä poliittisia kannanottoja tässä asiassa. Turnaus alkaa 21. toukokuuta, kuten olemme päättäneet. Meidän asemamme on selvä. Olemme valmiita menemään Valko-Venäjälle.

Fasel kuitenkin myöntää, että tapahtumat Valko-Venäjällä ovat huolestuttavia. Viime sunnuntain presidentinvaalien jälkeen alkaneissa mielenosoituksissa on pidätetty tuhansia presidentti Aleksandr Lukashenkon vastustajia ja kahden mielenosoittajan on uutisoitu kuolleen. Pidätettyjä mielenosoittajia on pahoinpidelty ja uhkailtu väkivallalla.

IIHF:n on tarkoitus kokoustaa syyskuun puolivälissä Sveitsissä. Faselin mukaan tilannetta tarkkaillaan siihen saakka. 

– Olemme huolestuneita siitä, mitä näemme. Mutta kuten sanoin, odotamme nähdäksemme, millaiseksi tilanne muuttuu tulevaisuudessa. Toivon todella, että tulemme Minskiin.

Haastattelussa Faselilta kysyttiin myös arviota sille, miksi Kummola halusi nostaa tilanteen esiin IIHF:n hallituksessa. Haluaisiko Kummola kisat siirrettäväksi Suomeen?

– En tiedä. Ehkä se on Kalervon henkilökohtainen mielipide. Mutta se ei missään tapauksessa ole IIHF:n kanta.

Perjantaina uutisoitiin, että ensi kevään MM-kisojen toinen järjestäjämaa Latvia on aikeissa vetäytyä Valko-Venäjän tapahtumien vuoksi. Maan pääministerin Krisjanis Karinsin mukaan Latvia pidä mahdollisena olla järjestämässä kisoja yhteistyössä Valko-Venäjän kanssa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja