Jääkiekon MM-kisat siirtyvät pois Valko-Venäjältä? Toinen kisaisäntä ei suostu jakamaan kisoja diktatuurin kanssa

Latvian pääministeri Krisjanis Karins ilmoitti venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan, ettei maa näe mahdollisuuksia järjestää jääkiekon MM-kisoja yhdessä Valko-Venäjän kanssa.

Karins kertoi jo pyytäneensä urheilusta vastaavaa ministeriötä ilmoittamaan asiasta virallisesti Kansainväliselle jääkiekkoliitolle IIHF:lle.

– Mielestäni tapahtumat Valko-Venäjällä ovat muuttaneet tilannetta dramaattisesti, Karins totesi Tassin mukaan.

Valko-Venäjän MM-kisaisännyys keväällä 2021 järjestettävään turnaukseen on noussut tapetille nyt, kun maassa on puhjennut levottomuuksia, epäilyksiä ja kritiikkiä herättäneiden vaalien jälkeen.

Diktaattorimaisella otteella Valko-Venäjää jo vuodesta 1994 hallinnut Aleksandr Lukashenko on kova kiekkomies, ja kriitikoiden mukaan hän on käyttänyt lajia pehmeän vallankäytön välineenä sekä kansainvälistä hyväksyntää hakien.

Tuoreissa vaaleissa Lukashenkon väitetään saaneen kansalta vahvan mandaatin peräti 80 prosentin kannatuksella. Samaan aikaan maassa on pidätetty tuhansia presidenttiä vastustavia mielenosoittajia.

IIHF:n hallituksessa istuva ja varapuheenjohtajana valtaa käyttävä Kalervo Kummola kertoi aiemmin tällä viikolla MTV Urheilulle kyseenalaistaneensa Valko-Venäjän kisaisännyyden liiton hallituksen kokouksessa.

– Nostin sen esiin. Siellähän on valkovenäläinen jäsen hallituksessa. Hänen kanssaan siinä oikeastaan kahdestaan keskustelimme jonkin aikaa. Puheenjohtaja (Rene Fasel) totesi, ja kaikki muutkin todettiin, että katsotaan nyt, mihin tämä tilanne menee, että rauhoittuuko se.

– Aika paljon saisi tapahtua ennen kuin kisat siirrettäisiin pois. Toivottavasti jollain lailla voidaan vaikuttaa tilanteeseen, Kummola sanoi ja jatkoi.

– Ainakin se, että olisi pieni pelko, että voisi tapahtua jotain kisojen suhteen. En tiedä, onko sitä. Lukashenko on aika kova kundi.

Latvian tuore kanta saattaa muuttaa tilannetta ratkaisevalla tavalla. Ensi kevään MM-kisat on ollut tarkoitus järjestää Riiassa ja Minskissä 21. toukokuuta alkaen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja