Mainos

Remontti nuoren tyyliin: helmiäishohteista laastia eteiseen, oma kädenjälki näkyy kipsityössä

Tea on ehtinyt jättää uuteen asuntoonsa jo muutaman kädenjäljen. Nyt on luvassa lisää, kun eteisen seinään laitetaan helmiäishohtoista, kullanruskeaa laastia ja upea kipsipilasteri. Olohuoneen avotakka puolestaan saa eteensä mukavuutta ja turvallisuutta parantavat lasiluukut.

Sisustuslaasti levitetään samalla tavalla kuin viikko sitten nähtiin - vanha maalipohja karhennetaan hiomalla ja pohjustetaan laastille tarkoitetulla aineella. Sen kuivahdettua laasti levitetään pieninä annoksina stukkolastalla pyöräyttävin liikkein ja annetaan kuivua yön yli.

Pintaan jääneet nystyrät tasoitellaan lastan reunalla ja levitetään toinen laastikerros samalla tavalla kuin ensimmäinenkin. Lastan vedot pidetään lyhyinä ja vedetään mielellään ristiin, ettei pintaan pääse vahingossakaan syntymään työsaumaa - edetään siis lisäämällä 'märkää märän päälle'.

Kun pinta on sopivan nahkea, se tasoitellaan - tavallaan kiillotetaan - muovilastalla. Tämä tuo helmiäisen hohteen hienosti esiin.

Tean ja Arin käsitellessä eteisen seinää Reiska laittoi vanhan avotakan eteen lasiluukut. Lasit ja alumiiniset liukukiskot oli teetetty erikoistilauksena. Takka on aivan käyttökelpoinen, mutta luukut laitettiin ihan mukavuuden takia - tuleehan joskus poltettua pihkaistakin puuta, ja silloin poukut saattavat singahtaa vaikkapa edessä loikoilevan ihmisen päälle.

Kiskot kiinnitettiin aukon reunoille tulpilla ja ruuveilla. Niiden ja takan tiilirakenteen väliin laitettiin tulenkestävää massaa, jotta liitoskohdasta saatiin taatusti tiivis. Lasit nostettiin paikalleen ja niiden toiminta kokeiltiin.

Vaikka muutos vaikutti ennakkoon pieneltä, sen vaikutus lopputulokseen oli todella suuri: 1960-luvun takka sai puhtaan ja linjakkaan, nykyaikaisen ilmeen.

Eteisen kullanhohteisen seinän reunaan teetettiin koristeeksi pystysuora kipsipilasteri. Tealle kipsin kanssa työskentely oli jo vanhastaan tuttua koulusta. Kipsihän on kiitollinen materiaali koristeeksi, sillä taitavissa käsissä se muotoutuu mitä monimutkaisimpiin ja hienoimpiin kuvioihin.

Pilasteri teetettiin Kipsimiehet Oy:llä Tean ottaman valokuvan pohjalta. Prosessi on monivaiheinen - sen kuluessa valmistettiin useampikin muotti. Kun lähdetään tekemään uniikkia tuotetta näin alusta ja joudutaan muotoilemaan malli savesta, aikaa kannattaa varata parikin viikkoa. Valmiin kappaleen on annettava vielä kuivua mielellään viikon ajan, jos sitä haluaa maalata ja käsitellä.

Tea maalasi pilasterin - joka toimitettiin kahtena kappaleena, sen koko korkeus on 210 cm - ja sävytti kuvion kohokohdat kevyesti siveltimellä. Väri oli sama kuin seinässä.

Pilasterin puolikkaat kiinnitettiin seinään erityisellä kipsiliimalla, joka sekoitettiin valmiiksi ja levitettiin kiinnitettävän kappaleen taakse lastalla paksuhkona kerroksena. Liimamassa ei saa yltää aivan kappaleen reunoille saakka, ettei se pursu seinään painettaessa yli. Aineen työskentelyaika on lyhyenpuoleinen, joten tässä työvaiheessa on syytä toimia turhia viivästelemättä.

Ylempi puolikas kiinnitettiin ensin. Katonrajaan pantiin tilapäisesti samanlaisen holkkalistan pätkä, joka on aikomus kiinnittää sinne myöhemmin - näin pilasterin etäisyys katosta saadaan oikeaksi. Pystysuoruus tarkastettiin pitkällä vatupassilla, joka toimi myös kiinnityksen ajan pystytukena.

Pilasteri painettiin kiinniseinään ja hieraistiin kiinni vatupassia ja holkkalistan pätkää vasten tukien. Liiman alkutarttuvuus on hyvä - kappaletta pidetään paikallaan parin minuutin ajan, minkä jälkeen se pysyy tiukasti paikallaan.

Alempi puolikas kiinnitettiin samalla tavalla, mutta nyt liimaa levitettiin selkäpuolen lisäksi myös kappaleen yläreunaan: kun liimaa pursuu hiukan kappaleiden väliin jäävästä saumasta, sen annetaan kuivua vähän aikaa ja tasoitellaan sitten huolellisesti kappaleiden pinnan mukaiseksi.

Kun sauma myöhemmin maalataan samalla maalilla, jolla kappaleet oli jo aikaisemmin maalattu, siitä tulee täysin huomaamaton.

Lisätietoja:

Kipsipilasteri -
Kipsimiehet Oy, Tampere ja pääkaupunkiseutu
www.kipsimiehet.fi
Sisustuslaasti -
"Glamour", helmiäisstukko
Decos Oy, Helsinki
www.decos.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.