Mainos

Redhausen takkatupa

Muutoksen suunnittelu Henna Ahonen.

Tervetuloa Redhauselle! Nimensäkin mukainen punainen saunamökki sijaitsee Vanajaveden rannalla lähellä Hämeenlinnaa. Päämökki on jo kunnostettu, mutta remonttia vailla on vielä pieni saunatupa.

Kuvassa saunatupa ennen muutosta.

Redhaus oli ennen perheen mummula, mutta nykyään se on heidän kesä- ja lomanviettopaikkansa. Saunamökin lisäksi siihen kuuluu myös suurempi päämökki, joka sijaitsee vähän ylempänä tonttia.

Itse päämökki on jo kunnostettu lähes katosta lattiaan, mutta remonttia ja freesausta kaipaa vielä pieni saunatupa. Saunatuvassa on käynyt niin kun varmasti monella muullakin mökillä: kaikki ylimääräiset kalusteet ja tavarat on kuskattu mökille kun niitä ei enää muuten tarvita. Sen takia kaivataankin nyt ihan omanlaista ja tänne sopivaa sisustusta ja kalustusta.

Rantamökissä saunomisen lisäksi vietetään aikaa sekä sisällä että ulkona tilavalla terassilla. Siksi toivotaan, että huone sisustettaisiin mukavaa oleskelua ja telkkarin katsomista varten. Varsinaiset yöpymis- ja ruokailutilat on suuremmassa päämökissä, eli sellaiselle ei ole välttämättä tarvetta.

Lähtökohtana muutokselle oli se, että vanha lattia ja katto sekä kauniit vaneriovet säilytetään ennallaan, mutta seinille kyllä piti tehdä jotain! Ei vain tuntunut tälle mökille sopivalta ajatukselta maalata niitä esimerkiksi vaaleiksi, vaan täällä päädyttiin itse asiassa ihan päinvastaiseen ratkaisuun.

Kaiken hulinan ja kiireisen elämän vastapainoksi huoneesta haluttiin tehdä paikka, jossa on mukava rauhoittua ja rentoutua ja vain pysähtyä hetkeksi. Koska haluttiin saada vähän piilopirttimäinen tunnelma, niin vanhat paneliseinät osmottiin tummiksi läpikuultavalla puuvahalla. Se tehtiin kuivalla pensselillä ja tarpeeksi kärsivällisesti ja hitaasti, ettei pinnasta olisí tullut liian tumma.

Huoneen kulmaikkuna ja ihana järvimaisema haluttiin ehdottomasti huomioida ja hyödyntää. Ja ikkunoiden eteen hankittiin normaalia vähän korkeampi 120 cm leveä runkopatjasänky niin että makoillessakin pystyy katsomaan rauhoittavaa maisemaa. Tai sitten toiseen suuntaan kääntymällä on mukava katsella vaikka telkkaria. Eli sänky toimii sekä nukkumis- että istuskelupaikkana useammallekin mökkiläiselle. Ja sängyn lisäksi voi istuskella myös mummun vanhoissa noja- sekä keinutuolissa.

Huoneeseen teetettiin mittojen mukaan paikallisella nuorella puusepällä tv-kaappi, yöpöytä sekä pieni naulakko, jossa on myös pieni taso avaimille ja muille pikkutavaroille.

Tv haluttiin saada verhojen taakse piiloon silloin kun sitä ei katsella ja sen lisäksi verhon takana on tilaa myös kesälukemiselle ja vaihtovaatteille. Kaapin päälle laitettiin vielä suuri peili, joka heijastaa mukavasti järvimaisemaa ja kynttilöiden valoa.

Tekstiileissä on perheelle mieluisia maanläheisiä värejä ja valkoisia, joka on mukava kontrasti tummille seinille, sekä tietenkin vähän punaista, punaisessa mökissä kun ollaan.

Muuten mökissä haluttiin säilyttää kauniit vanhat ovet ennallaan, mutta nurkasta keittokomeroon vievä ovi poistettiin, koska sen aukeaminen vei niin paljon tilaa pienestä huoneesta. Tilalle laitettiin oviverho, joka on samasta kankaasta kun sängyn helmalakana.

Pienet yksityiskohdat hioutuvat sitten aikanaan elämän myötä, mutta kaksi sellaista löysi saman tien paikkansa uusitussa mökissä, nimittäin 1970-luvulla hankitut puiset vesisukset, joilla on hiihtänyt koko perhe, sekä mökin alkuperäinen postilaatikko, joka kätkee nyt sisäänsä mukavaa kesälukemista sadepäivien varalle.

Tuotetiedot:

 • Mittatilaustyönä tv-kaappi ja yöpöytä sekä pieni naulakko
 • Verhokankaat, oviverho- sekä helmalakanakangas
 • Punainen ruudullinen torkkupeitto, terassin pöytäliina, tyynyt sängyllä (paitsi t.rusk tyynyt ja tulityynyt Ikea)
 • valk. peilit, eväskori, kynttelikkö, hurrigaani lasilyhty, pelikortit, tuikkulyhty ikkunalla
 • Sisustus Nido Hämeenlinna, puh. 03-6534437, www.sisustusnido.fi
 • Tikattu ruskea päiväpeitto
 • Finlayson, Eteläesplanadi Helsinki, www.finlayson.fi
 • Punainen matto, seinä- ja pöytävalaisimet, valk. pitsityyny, kukkatyyny terassilla, valkoinen torkkupeitto, terassituolien pehmusteet, ruskeat tyynyt ja tukityynyt sängyllä
 • Ikea, www.ikea.fi
 • Terassin kukat sinkkiämpäreissä
 • Kaisan kukka, Hämeenlinna, puh. 03-675 6667
 • 120 cm kotimainen runkopatjasänky korkeammilla jaloilla sekä petauspatja
 • Sotka, Hämeenlinna
 • Hitachi 26-tuumainen taulu-tv
 • Gigantti, Hämeenlinna

(Kesä T.i.l.a. 14.7.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.