Mainos

"Ravintolalla on oikeus valita asiakkaansa" – perheen kesäpäivän vietto sai ikävän lopun

Helsinkiläisen perheen kesäpäivä sai yllättävän käänteen, kun seurue heitettiin ulos terassilta vuoden ikäisen vauvan mukanaoloon vedoten.

Anniskelulaki kieltää alkoholin tarjoilun alle 18-vuotiaille, mutta se ei kiellä lasten läsnäoloa terassilla vanhempien seurassa. Tämän säännön puitteissa ravintolat saavat siis itse päättää, sallivatko he lasten tulla terassille. Säännöt poikkeavat siis ravintolasta riippuen.

Eräs asian suhteen tiukan linjan vetänyt ravintola löytyy Helsingistä. Alkukuusta ravintolatyöntekijät käännyttivät rauhallista iltaa viettämään tulleen perheen paikalta ikävällä tavalla. 

– Terassilta ilmoitettiin, etteivät lapset saa olla terassilla vanhempien seurassa iltakuuden jälkeen. Sääntö koskee siis myös vaunuissa olevia vauvoja, paikalta poistumaan kehotettu perheenäiti kertoo.

Erilaiset rajoitukset lasten terassilla olosta perustuvat sääntöön, jonka mukaan ravintolalla on oikeus valita asiakkaansa.

Asiantuntijan mukaan lapsen terassilla olo ei lähtökohtaisesti ole ongelma

Perhe kertoo ymmärtävänsä ravintolan säännöt, mutta on harmistunut tavasta, jolla asia hoidettiin. Perheen mukaan heille ei tultu kertomaan rajoituksista, vaikka työntekijät olivat taatusti nähneet heidän saapuneen terassille. Asiasta tultiin ilmoittamaan vasta sitten, kun koko pöytäseurue oli saanut juomat eteensä. 

– Meidän piti poistua välittömästi, emmekä saaneet juoda juomia loppuun. Tosiaan oltiin kaikki ihan rauhallisissa tunnelmissa liikenteessä ja tultiin yksille terassille.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntija Jenni Heleniuksen mukaan lasten terassilla oloon ei ole olemassa yksiselitteistä sääntöä, vaan riippuu paljon tilanteesta, milloin lapsen tai vauvan mukana olo on lapsen kannalta järkevä vaihtoehto. Heleniuksen mukaan lapsi voi hyvin syödä jäätelöä terassilla vanhempien seurassa päiväsaikaan.

– Päiväaikaan terassilla on usein rauhallista, myöhään illalla voi olla erilainen ilmapiiri. Lasten paikka ei ole humalaisten joukossa, Helenius toteaa.

”Lapsen mukana tulee aina olla yksi selvä aikuinen”

Terassilla olosta voi olla lapselle haittaa silloin, jos vanhempi ei pysty seuraamaan lapsen leikkejä terassilla istuessaan. Terassilla olo voi joissain tapauksissa olla lapselle myös pelottava kokemus arvaamattomasti käyttäytyvien humalaisten vuoksi.

Lasten kanssa kahdestaan liikkuessa kannattaa jättää alkoholipitoiset juomat väliin tai tyytyä yhteen annokseen. Helenius korostaa, että lapsen mukana tulee aina olla yksi selvä aikuinen.

– Kannattaa muistaa, että lapsi voi ahdistua jo pienenkin alkoholimäärän aiheuttamista muutoksista vanhemman käytöksessä.

Alkoholin nauttiminen lapsen kanssa liikkuessa on myös turvallisuuskysymys. Esimerkiksi kaupungilla kävellen liikkuessa lapsi tarvitsee valppaan aikuisen valvontaa. Ravintoloilla onkin velvollisuus puuttua tapauksiin, joissa lapsi on uhattuna. 

Voit käydä lukemassa Jenni Heleniuksen tuoreen artikkelin aiheesta alkoholi ja lapset täältä

Video: Isät kertovat, kuinka lasten kanssa selviää arjen suuresta haasteesta, nimittäin kaupassa käymisestä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.