Mainos

Rauhantekijä kolmella mantereella: Presidentti Ahtisaari 80 vuotta – "Suurin saavutukseni on perheeni"

Suomen tasavallan 10. presidentti Martti Ahtisaari juhlii tänään 80. syntymäpäiväänsä.

Merkkipäivän vietossa otettiin varaslähtö jo kuukausi takaperin, kun Ahtisaaren perustama konfliktinratkaisujärjestö CMI järjesti korkean tason seminaarin Helsingin Kansallisteatterissa yhdessä maailmanpolitiikan veteraaneista koostuvan Elders-ryhmän kanssa.

Tilaisuudessa puhui muun muassa YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan, joka totesi, että Ahtisaari on hänen tuntemistaan henkilöistä ainoa, joka on tehnyt rauhan kolmella mantereella.

– Martti on aina pitänyt kiinni siitä, että jokainen konflikti on ratkaistavissa, jos osapuolet todella haluavat päästä sopuun, hän sanoi.

Kehuille on katetta: Ahtisaari on uransa aikana solminut rauhaa Indonesian Acehin maakunnan kapinallisten ja maan hallituksen kesken, neuvotellut itsenäisyyttä Namibialle ja setvinyt Kosovon konfliktia. Hän on tehnyt työtä rauhan eteen myös Pohjois-Irlannissa, Keski-Aasiassa ja Afrikan sarvessa.

Ahtisaari on työskennellyt diplomaattina lukuisissa eri tehtävissä sekä YK:n apulaispääsihteerinä ja alipääsihteerinä. Suomessa Ahtisaari valittiin presidentiksi vuonna 1994.

Presidentin uran ansioista kielivät hänelle vuonna 2008 myönnetyt Nobelin rauhanpalkinto sekä Unescon Unescon perustama Félix Houphouët-Boignyn rauhanpalkinto.

Toukokuun seminaarissa kuultiin myös päivänsankaria itseään.

Ahtisaaren mukaan hänen suurimmat saavutuksensa ovat kansainvälisistä tunnustuksista huolimatta jossain muualla kuin rauhantyössä – nimittäin perheessä.

– Vaimoni Eevan tapaaminen Kuopiossa, kun olin vielä todella nuori mies, tai oikeastaan poika. Myöhemmin se, kun sain poikani Markon, Ahtisaari kertoi.

Puheenvuorossaan Ahtisaari totesi, ettei konfliktejakaan voi ratkaista yksin ja kiitti yleisössä istuvia työtovereitaan ja ystäviään. Presidentin mukaan hyvät suhteet ovat tärkeitä ja niitä pitää ravita, niin perheissä kuin kansalaisten ja johtajien välillä.

– Olemme kaikki enemmän yhdessä kuin mitä olisimme yksin, presidentti linjasi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.