Rauhallista koti-iltaa viettäneen kääpiösnautserin vaisto pelasti pakkaseen sammuneen miehen hengen: "Olen monta kertaa miettinyt, mistä Maya sen tiesi"

0:49
Katso videolta sankarikoira-Mayan taitavat temput ja poseeraukset.

Helsingissä asustava kääpiösnautseri Maya on todellinen pikkusankari – mies olisi paleltunut hengiltä ilman urhean koiran apua

Kennelliitto palkitsee joka vuosi koiria, jotka ovat pelastaneet yhden tai useamman ihmisen hengen. Viime vuonna sankarikoiran arvon sai 13 koiraa, joista yksi on kääpiösnautseri Maya.

Helsinkiläisen Heidi Mäkelän olohuoneen vitriinissä komeilee valtava määrä palkintoruusukkeita ja -pokaaleita. Ne ovat vajaat 10-vuotiaan kääpiösnautseri Mayan saamia voittoja, sillä se on tottelevaisuus- sekä rally-tokovalio.

Yksi palkinto kuitenkin pistä erityisesti silmään vitriinin päältä. Se on puutaustalla oleva ja kultaisin yksityiskohdin koristeltu kunniamaininta ja arvonimi sankarikoira Mayalle.

Maya sai arvokkaan tittelin siitä, miten hän pelasti ihmisen hengen tammikuussa 2019.

Maya alkoi käyttäytyä kummallisesti

Oli pakkasilta ja Heidi Mäkelä istui rauhassa olohuoneensa sohvalla katsomassa televisiota, kun hänen Maya-koiransa alkoi käyttäytyä erikoisesti.

Yleensä Maya viettää illat omalla paikallaan toisessa huoneessa, mutta nyt se tuli ihan Heidin viereen vinkumaan. Käskystä Maya meni omalle paikalleen, mutta kohta se tuli takaisin.

– Ihmettelin koiran käytöstä, ja ajattelin sen kerjäävän namia. Komensin sen uudestaan pois, mutta kauaa se ei pysynyt muualla ja kohta se oli taas vieressäni vinkumassa kahta kauheammin, Heidi kertoo.

Ulko-oven edessä makasi mies

Heidi ajatteli, että Maya haluaa ulos pissalle, mutta koira ei suunnannutkaan eteiseen vaan makuhuoneeseen, jossa se tuijotti ikkunaan. Heidi komensi koiraansa ja lopulta Maya suostui tulemaan eteiseen.

Maya ei Heidin mukaan yleensä koskaan lähde ovesta ilman lupaa, mutta nyt se ampaisi välittömästi oven raosta kohti rappukäytävän päässä olevaa ulko-ovea.

– Kun pääsin itsekin rappuun, huomasin lasioven läpi, että ulkona oven edessä makasi mies. Mayalla oli hirveä kiire päästä miehen luo ja menimme heti katsomaan, mikä tilanne siellä oli.

– Maya oli jostain vaistonnut, että siellä ulkona oli joku, jolla ei ollut kaikki hyvin, Heidi kertoo tilanteesta.

Maya odotti poliisien tuloa

Heidi huomasi heti, että mies oli vahvassa humalassa, mutta yrityksistä huolimatta mies ei herännyt vaan makasi liikkumattomana kylmässä hangessa maassa vain kevyesti pukeutuneena ja pää paljaana.

Heidi soitti hätäkeskukseen, ja Maya ei suostunut poistumaan maassa makaavan miehen luota ennen kuin virkavalta saapui paikalle.

– Maya suostui lähtemään miehen viereltä pissalle vasta, kun poliisit tulivat paikalle noin varttia myöhemmin.

Poliisit olivat sanoneet Heidille, että mies olisi menehtynyt, jos Maya ei olisi vaatinut päästä ulos ja Heidi soittanut hätäkeskukseen.

– Olen monta kertaa myöhemmin miettinyt, että mistä Maya sen tiesi. Mutta jostain sen vaisto heräsi ja hänen piti ilmoittaa mulle, että nyt pitää mennä ulos, siellä joku kaipaa apua.

Palkinnoksi ylimääräisiä herkkutikkuja

Kennelliitolle pitää ilmoittaa tämänkaltaisista pelastamistilanteista ja anoa sankarikoiran arvoa, jos sellaisen koiralleen haluaa. Heidi tekikin niin, ja kun hän sai myöntävän vastauksen, niin tunteet ottivat hänet valtaansa.

– Olin mieheni kanssa autossa, kun Kennelliitolta tuli myöntävä sähköposti, että Maya saa sen arvonimen. Kyllä siinä itku pääsi, koska se oli niin hieno hetki ja Maya on meille todella rakas perheenjäsen, hän kertoo.

Palkinto ei ole vaikuttanut mitenkään erityisesti Heidin tai Mayan elämään – toki heti tapahtuneen ja arvon myöntämisen jälkeen Maya sai enemmän huomiota.

– Kyllä se silloin sai ylimääräisiä herkkutikkuja, mutta muuten se ei ole meidän elämäämme muuttanut, Heidi naureskelee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja