Sankaruus ei katso kokoa – chihuahua Sulo pelasti pakkasyöhön hortoilemaan lähteneen vanhuksen hengen: ”Sankarillinen teko tältä pieneltä koiralta”

Chihuahua Sulo pelasti pakkasyöhön hortoilemaan lähteneen vanhuksen hengen 1:44
Videolla Sulon palkitseminen Koiramessut-tapahtumassa ja omistajan kommentit

Kennelliitto palkitsi sankarikoiran arvolla chihuahua Sulon, joka oli kevättalvella pelastanut yöhön eksyneen vanhuksen.

Tämän vuoden maaliskuussa kivijärveläinen Sari heräsi yllättäen keskellä yötä chihuahuansa Sulon, 8, kiivaaseen haukuntaan. Hämmentyneenä koiransa käytöstä Sari katsoi omakotitalonsa yläkerran ikkunasta ulos, mutta ei nähnyt hämärässä ketään.

– Kun se haukkuu, niin se on merkki siitä, että ulkona on ihminen, Sari kertoo. Sulo on tottunut pihapiirissa liikkuviin kissoihin ja jäniksiin, eikä hevillä ala eläinten perään haukkumaan.

"Sari auta minua!"

Ikkunasta ei aluksi näkynyt mitään, joten Sari oli ollut aikeissa mennä takaisin nukkumaan, kun kaukaisuudesta joku huusi häntä nimeltä ja pyysi apua.

– Kuulin selvästi jonkun huutavan ”Sari auta minua”, Sari muistelee dramaattisen yön tapahtumia.

Arvottuaan hetken hän päätti käydä vielä tarkistamassa alakerran. Sarilla on hänen omistama kampaamo omakotitalon alakerrassa. Ulos kurkistaessaan hän näki jäisellä pihamaalla yhdeksän asteen pakkasessa vähissä vaatteissa makaavan naisen.

– Häneltä oli kengät tipahtanut jalasta ja toisesta sukkakin pois.

Kampaamonsa asiakkaaksi tunnistama nainen oli lähtenyt vastapäisestä muistisairaiden palvelukodista, hortoillut yössä ja kaatunut kampaamon pihalle pääsemättä omin avuin ylös.

Avunsaanti kesti

Palvelukodin yöhoitaja saapui nopeasti paikalle pyörätuolin kanssa, mutta Sari ja hoitaja eivät saaneet vanhusta enää jaloilleen. Paikalle piti kutsua ambulanssi. Syrjäisellä seudulla avun tulo kesti 45 minuttia. Sari toi vanhukselle ja hoitajalle vaatteita ja muun muassa maton, millä istua jäisessä maassa. Yhteistuumin hoitajan kanssa he  yrittivät ruumiinlämmöllä pitää vanhusta lämpimänä.

Viimein paikalle päästyään ambulanssi vei kylmettyneen vanhuksen mukanaan. Ilman Sarin chihuahua Sulon hälyttämistä vanhus olisi todennäköisesti kylmettynyt pihamaalle.

Kennelliitto huomioi Sulon uroteon

– Minusta tämä on sankarillinen teko tältä pieneltä koiralta, Sari pohtii.

Sulo ja 12 muuta koiraa saivat tänä vuonna Kennelliiton myöntämän sankarikoiran arvon. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Kennelliitto palkitsi Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 8. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat