Ratkeaako Kuusamon Suurpetokeskuksen eläinten kohtalo? Pasi Jäntti: "Positiivisella mielellä"

Kuusamon Suurpetokeskus menetti lupansa – poliisi kertoo miten tutkinta on edennyt 8:23
Näin aluehallintovirasto perusteli eläintarhaluvan peruuttamista tuoreeltaan. (Video 26.9.2022)

Kuusamon suurpetokeskus menetti viime syksynä eläintarhalupansa. Asiaa puidaan nyt Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa.

Aluehallintovirasto peruutti Kuusamon Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan viime syksynä. Asian käsittely etenee Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa suullisilla kuulemisilla tänään keskiviikkona 13. syyskuuta.

Asian esittelijä, hallinto-oikeustuomari Jani Taskila kertoo MTV:lle, että asia pyritään ratkaisemaan tämän syksyn aikana.

– Lopullista päätöstä aletaan muovata heti suullisen käsittelyn jälkeen. Tavoitteemme on, että ratkaisu saadaan valmiiksi loppusyksystä.

"Positiivisella mielellä"

Oikeudessa kuullaan sekä Suurpetokeskuksen että aluehallintoviraston edustajia sekä useita todistajia. Suullisten kuulemisten lisäksi asian ratkaisuun hyödynnetään kirjallista todistusaineistoa, jota eri osapuolet ovat toimittaneet hallinto-oikeudelle runsaasti matkan varrella.

Suurpetokeskuksen toimitusjohtaja Pasi Jäntti kommentoi lyhyesti tunnelmiaan koskien suullista käsittelyä.

– Positiivisella mielellä. 

Suurpetokeskuksen asianajaja ei halunnut kommentoida nyt alkavaa oikeuskäsittelyä ja vaatimuksia MTV:lle. Jättämässään valituksessa Kuusamon Suurpetokeskus katsoo, että avi on tehnyt väärän ratkaisun peruessaan heidän eläintarhalupansa ja pyytää hallinto-oikeutta kumoamaan päätöksen. 

Aluehallintovirasto päätti peruuttaa eläintarhaluvan tarhan eläinsuojelullisten ongelmien vuoksi ja koska Suurpetokeskus ei enää täyttänyt eläintarhaluvan ehtoja. 

Aluehallintovirasto ja Suurpetokeskus ovat erimielisiä siitä, onko avi toiminut oikein peruuttaessaan luvan ja onko Suurpetokeskus pitänyt riittävästi huolta eläimistään. 

Rikostutkinta yhä kesken

Hallinto-oikeuden käsittely koskee ainoastaan sitä, onko aluehallintovirasto voinut peruuttaa Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan. Suurpetokeskusta koskeva rikostutkinta on loppusuoralla, mutta yhä kesken. 

Oulun poliisilaitos tutkii Kuusamon Suurpetokeskuksen tapahtumia törkeänä eläinsuojelurikoksena sekä luonnonsuojelurikoksena. 

Eläintarhaluvan peruuttamisen yhteydessä aluehallintovirasto vaati eläintarhan eläinten siirtoa tai lopetusta määräaikaan mennessä. Hallinto-oikeuden käsittelyn myötä eläinten kohtalo on jäissä, sillä päätös on toistaiseksi toimeenpanokiellossa. 

Jos jompikumpi osapuoli on tyytymätön tulevaan hallinto-oikeuden ratkaisuun ja asialle myönnetään valituslupa korkeimmasta hallinto-oikeudesta, edessä voi olla vielä uusi käsittely.

– En pysty heidän puolestaan arvioimaan tarkemmin, mutta yleensä on kulunut vuosi tai hieman ylikin, ennen kuin korkein hallinto-oikeus pystyy käsittelemään asiaa, Taskila pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat