Suurpetokeskuksen eläimet tutkineet lääkärit: "Vanhuus ei ole sairaus" – hallinto-oikeuden valituksessa vaaditaan eläinlääkärien kuulemista

Kuusamon Suurpetokeskus menetti lupansa – poliisi kertoo miten tutkinta on edennyt 8:23
Näin aluehallintovirasto perusteli päätöstään perua Kuusamon Suurpetokeskuksen eläintarhalupa.

Kuusamon Suurpetokeskuksen eläinten terveysvaivoja on ylitulkittu, perustelee eläintarha valituksessaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Kuusamon Suurpetokeskus Oy on jättänyt valituksen hallinto-oikeudelle viime viikolla koskien eläintarhaluvan peruuttamista. Samassa yhteydessä se hakee päätöksen täytäntöönpanokieltoa, joka mahdollistaisi, ettei eläimiä lopeteta määräaikaan mennessä.

Aluehallintovirasto on asettanut määräajaksi eläinten siirrolle tai lopetukselle 31. lokakuuta. Eläimet tulee joko siirtää toisiin eläintarhoihin tai lopettaa, koska villieläimiä voi pitää ainoastaan eläintarhassa.

Suurpetokeskuksen valituksesta ja sen liitteenä olevasta lausunnosta ilmenee, että kolme eläinlääkäriä on allekirjoittanut eriävän näkemyksen eläintarhan eläinten terveydentilan tulkinnasta.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet eläinlääkärit Sauli Holmström, Paula Korpela ja Hanna Porthan. Holmström on toiminut muutaman vuoden Suurpetokeskuksen sopimuseläinlääkärinä, kaksi muuta eläinlääkäriä ovat osallistuneet tarhan eläinten tutkimuksiin kesällä.

Eläinlääkäri: Hampaat voidaan hoitaa

Suurpetokeskuksessa kesällä hammastutkimuksia suorittanut eläinlääkäri Paula Korpela kertoo MTV:lle, että kaikista hampaista tehdyistä löydöksistä ei voi vetää suoraan johtopäätöstä niiden aiheuttamaan särkyyn.

– Esimerkiksi kulumilla ja muilla ei ole välttämättä merkitystä eläimelle. Ei voida sanoa varmuudella, aiheuttavatko ne kipua ja minkä verran.

Eläinlääkärien mukaan eläinten hammasterveys vastaa niiden ikää.

– Suurpetokeskuksen eläinten suun terveys vastaa niiden elinkaaren biologista ja todellista ikää. Korkea ikä, ja jopa vanhuus, ei ole sairaus, vaikka se tuo kulumisia, rappeutumista ja vaivojakin. Vielä mahdollisesti hoitoa tarvitsevat viat Suurpetokeskus hoidattaa kuntoon kohtuullisessa ajassa, valituksen liitteenä olevassa sähköpostissa kuvaillaan.

Korpela toteaa, että yleensä vanhemmilla eläimillä on muutoksia hampaissa.

– Se on ratkaisevaa, miten niitä hoidetaan.

– Eläinten tapauksessa lopetus ei ole ainoa vaihtoehto, vaan eläinten terveys ja hammasmuutokset ovat hoidettavissa, Korpela kuvailee.

Osa Suurpetokeskuksen eläimistä on jo vanhuksia. Esimerkiksi karhuista iäkkäimmät, karhunaaraat Tessu ja Niisku, ovat jo kolmekymppisiä. Tarhan ilveksistäkin suurin osa on tullut tarhalle vuosien 2004 ja 2007 välillä.

Suurpetokeskus haluaa, että hallinto-oikeus kuulee eläinlääkäreitä

Aluehallintovirasto katsoi eläintarhaluvan perumispäätöksessään, että Suurpetokeskuksen tutkituista eläimistä miltei 80 prosentilla oli jonkinlaisia hammasvaivoja. Tutkituista 13 eläimestä yhteensä seitsemällä oli kruunumurtumia tai kulumia, joilla oli yhteys hampaan ytimeen.

Suurpetokeskus katsoo valituksessaan, että kyse on eläinlääketieteellisestä näkemyserosta ja vaatii eläinlääkärien kuulemista hallinto-oikeudessa asian ratkaisun yhteydessä.

Valituksessaan hallinto-oikeuteen Suurpetokeskus kertoo tarjoavansa nyt Avin neuvosta eläimille ruoaksi hammasterveyttä tukevaa ravintoa, kuten ruhonosia. Suurpetokeskus kirjoittaa valituksessaan myös aikovansa muokata aitoja sellaisiksi, etteivät eläimet voi purra niitä.

Suurpetokeskuksen jättämässä hallinto-oikeuden valituksessa otetaan myös kantaa siihen, ettei aluehallintovirasto ottanut kuumaa kesää huomioon päätöksessään. Sen vuoksi kaikkia eläimiä ei voitu tarkastaa.

– Aluehallintovirasto ei ottanut huomioon eläinlääkäreiden ilmoitusta mahdollisesta nukutusten aikaisesta korkeasta lämpötilasta, vaan piti kiinni asetetusta määräajasta, joka ei ole ollut kohtuullinen ja hyvän hallintotavan mukainen. Lisäksi olisi pitänyt ottaa huomioon kesäloma-aika ja saatavilla olevien ja tuohon työhön pääsevien eläinlääkäreiden aikataulut. Tämä on ollut eläinten kannalta paha virhe. Osalla eläimistä ruumiinlämpö nousi nukutuksen aikana vaarallisen korkeaksi ja niitä jouduttiin viilentämään. Kesä oli lämmin ja ulkoinen lämpötila olisi pitänyt voida ottaa huomioon, eläinlääkärien lausunnossa perustellaan.

Suurpetokeskus katsoo myös, ettei valvova viranomainen ole neuvonut eläintarhaa tarpeeksi eläintarhan tehtävien noudattamiseen liittyvissä asioissa, kuten lajien suojelutyön toteuttamisessa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto puolestaan kommentoi eläintarhaluvan perumisen yhteydessä, ettei Suurpetokeskus ohjeista, määräyksistä ja määräajoista huolimatta kaikilta osin saanut korjattua toimintaansa lakien ja lupaehtojen mukaiseksi. 

Suurpetokeskuksen ongelmista on uutisoitu laajasti keväästä lähtien. MTV:n keväisessä selvityksessä kävi ilmi, että Suurpetokeskus on saanut Avilta ohjeita ja määräyksiä eläintarhan eläinten hoitoon ja tarhojen kuntoon liittyvissä asioissa useita kertoja. 

Poliisi tutkii Kuusamon Suurpetokeskuksen toimintaa törkeänä eläinsuojelurikoksena ja luonnonsuojelurikoksena.

Lue myös:

    Uusimmat