Räppäri Uniikki kertoo rajuista paniikkikohtauksistaan: "Siinä tuntuu, että kuolee"

Dan Tolppanen on kärsinyt vaikeista paniikkikohtauksista 1:49
Uniikki kertoo, miten hänen elämänsä ensimmäinen paniikkihäiriö iski.

Uniikki sai paniikkikohtauksen ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Se oli todennäköisesti seurausta Kapasiteettiyksikkö-yhtyeen lopettamisesta ja soolouran alkamisesta.

Muusikko Dan Tolppanen eli Uniikki kertoo tiistain Studio-ohjelmassa, että soolouran aloittaminen kasasi harteille uutta vastuuta ja menestyspaineita.

Tilanteen vakavuuden hän tajusi, kun ensimmäinen paniikkikohtaus iski yllättäen kuntosalikäynnin jälkeen. Tolppanen makasi sängyssä, kun sydän alkoi hakata ja syke nousi. Seisomaan noustessaan hän huomasi, että oli vaikea pysyä pystyssä.

– Siinä tuntuu, että kuolee. 

Tolppanen on saanut paniikkihäiriöt kuriin lääkityksellä ja ajattelumalleja muuttamalla, mutta edelleen synkät ajatukset nostavat ajoittain päätään. Nykyään hän osaa kuitenkin käsitellä niitä entistä paremmin.

Tolppanen ei ole ongelman kanssa yksin. Hänen mukaansa mielenterveyden häiriöt ovat muusikoiden keskuudessa varsin yleisiä. 

Menestys tuo itsevarmuutta ja taloudellista turvaa, mutta samalla se aiheuttaa paineita ja stressiä. Jokaisella julkaisulla pitäisi onnistua vakuuttamaan ihmiset uudestaan.

Tolppanen vierailee Studio-ohjelmassa, jossa mielenterveysongelmia puivat tiistaina myös nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

Studio MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa tiistaisin kello 21

Lue myös:

    Uusimmat