Rammsteinilta vahva kannanotto – mieskitaristit suutelivat toisiaan lavalla: "Venäjä, rakastamme sinua"

Rammsteinin kitaristit ottivat kantaa Venäjän homovastaisuuteen suutelemalla avoimesti yhtyeen Moskovan keikan aikana. 

Saksalainen heavy metal -yhtye Rammstein esiintyi Moskovassa tiistaina 30. heinäkuuta ja otti esityksellään vahvasti kantaa Venäjän homovastaisiin käytäntöihin, kun yhtyeen kitaristit Paul Landers ja Richard Kruspe suutelivat toisiaan lavalla. 

Bändi soitti samalla kappalettaan Ausländer (suom. ulkomaalainen). Hetkeä on ylistetty laajalti sen uhittelusta Venäjän "homopropagandalakeja" kohtaan, joiden mukaan "ei-perinteisten" seksuaalisten suhteiden promoaminen alaikäisille on kiellettyä. 

Laki astui voimaan vuonna 2013 ja sitä on kritisoitu ankarasti ihmisoikeusjärjestöjen puolesta. Vuonna 2017 Euroopan tuomioistuin linjasi lain olevan syrjivä, todeten sen lisäävän stigmaa sekä ennakkoluuloja ja edistävän homofobiaa. 

– Venäjä, rakastamme sinua, 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Muutama päivä ennen Rammsteinin jäsenten julkista suudelmaa HLBT-aktivisti Yelena Grigorieva löydettiin kuolleena. Grigorievan vartalossa oli useita pistohaavoja sekä merkkejä siitä, että häntä oli kuristettu. Grigorievan nimi oli ollut esillä muun muassa venäläisellä nettisivulla, jolla kannustetaan ihmisiä metsästämään seksuaalivähemmistöihin. 

Grigorievan murha on yksi monista Venäjällä ilmenneistä seksuaalivähemmistöihin kohdistuneista väkivallanteoista viime vuosien aikana. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on vainottu järjestelmällisesti myös Venäjään kuuluvassa Tšetšeniassa. 

Esimerkiksi Moskovassa, jossa Rammstein esiintyi heinäkuun lopussa, on laitonta järjestää pride-kulkue. Provokatiivisista esityksistään tunnettu Rammstein on nostanut esiin HLBT-asioita myös ennenkin keikoillaan. Yhtye muun muassa otti esitykseensä mukaan pride-lippuja konsertissaan Puolan Chorzówissa. Tämä tapahtui viikko sen jälkeen, kun puolalaisessa Bialystokin kaupungissa järjestetty pride-kulkue keskeytyi väkivaltaisesti homovastaisten tahojen häirittyä sitä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja