Rakkaus hautautuu arjen kiireisiin – perheleireiltä apua?

Perheleiri tarjoaa mahdollisuuden puolison syvempään kohtaamiseen. Joillekin pareille leiri on viimeinen oljenkorsi suhteen pelastamiseksi.

Kesäloma on useassa perheessä haasteellista aikaa. Talven aikana kertyneet odotukset lomasta ja perheen kanssa vietetystä ajasta saavat helposti ylisuuret mittasuhteet. Varsinkin, jos loma jää lyhyeksi.

Myös moni suomalainen suuntaa kesällä parisuhdeleireille. Samalla kun aikuiset pohtivat parisuhdettaan, lapset ja nuoret viettävät ohjaajiensa johdolla ohjelmallista lastenleiriään.

Aikuisten leirillä tarjolla on vertaistukea ja -kokemuksia. Ihmiset haluavat kuulla muiden selviytymisistä ja kertoa omista vastaavista kokemuksistaan. Vertaisharjoitukset, joissa opetellaan vuoron perään tunteista ja omista tarpeista kertomista, ovat Parempi avioliitto ry:n mukaan "tapahtumien halutuinta antia".

Viimeinen oljenkorsi

Perheet ovat arjessa lujilla. Elämää kuormittavat lasten ja työelämän vaatimusten lisäksi omat harrastukset, ja yhä useammin myös rahan puute. Puolisoakin pitäisi ehtiä huomioida kaiken tekemisen keskellä.

– Perheleirille osallistuvat parit elävät useimmiten ruuhkavuosiaan. Tänä vuonna mukana on erityisen paljon 1970- ja 1980- luvuilla syntyneitä pareja, joilla on lapsia vauvoista rippikouluikäisiin. Myös ikäihmiset huoltavat ahkerasti parisuhteitaan, kertoo Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen.

– Rakkauden ja läheisyyden tunteet hautautuvat helposti arjen kiireisiin. Jokainen kaipaa läheisyyttä ja omaan laumaan kuulumisen tunnetta, mutta usein työkalut niiden osoittamiseen ja vaalimiseen ovat puutteelliset.

Moni avioeron kokenut pari huomaa, että uusperhekuviot ovat monisäikeisiä. Yhdessä pysyneet parit saattavat säikähtää tuttavapiiriin osuneita eroja ja tahtovat siksi panostaa entistäkin enemmän omaan parisuhteeseensa.

Joillekin pareille leiri on viimeinen oljenkorsi suhteen pelastamiseksi, osalle jokakesäinen perinne useammassa polvessa. Samalla tavoin kuin huonot parisuhdemallit siirtyvät sukupolvelta toiselle, myös hyvät parisuhdemallit – suhteen säännöllinen huoltaminen ja hoitaminen – periytyvät, Ranssi-Matikainen on työssään huomannut.

 

Lähde: Parempi avioliitto ry 

Lue myös:

    Uusimmat