Rakennusten entistämisavustuksia jaettiin 3,1 markkaa

Museovirasto on myöntänyt 135 kulttuurihistoriallisesti merkittävälle rakennukselle entistämisavustusta yhteensä 3,1 miljoonaa markkaa. Keskimääräinen avustussumma oli 18 000 markkaa. Suurimman avustuksen 600 000 markkaa sai Verlan tehdasmuseo. Pienin avustus oli 3000 mk, joka myönnettiin viidelle kohteelle. Kaikkiaan kohteet vaihtelivat hautakappeleista huvimajoihin.

Avustuksia haettiin useammalle rakennukselle kuin koskaan aikaisemmin. Hakemuksia oli 472 ja haettu summa yli 25 miljoonaa markkaa - todellisuudessa tätäkin enemmän, sillä kaikki hakijat eivät ilmoita summaa.

Hakemusten hylkäämisperusteita olivat määrärahan niukkuuden ohella mm. se, että kohteella ei ole suojeluarvoa tai se on vähäinen, puutteellinen hakemus, ylimalkainen tai ylimitoitettu hanke-suunnitelma sekä epäselvyys entistämistyön osuudesta.

Valtaosa hakemuksista koski maaseudun tai kaupungin asuinrakennuksia ja talousrakennuksia. Pohjois-Pohjanmaalta ja Pohjois-Savosta hakemuksia tuli aikaisempaa enemmän. Poikkeuksellisen vähän hakemuksia lähetettiin Kainuusta ja Etelä-Savosta.

Suurimman avustuksen sai Verlan tehdasmuseo, joka on yksi Suomen viidestä Maailmanperintökohteesta. Avustus myönnettiin opetusministeriön ja Museoviraston käymän neuvottelun perusteella. Muut kohteet vaihtelivat hautakappeleista huvimajoihin, mm. Keuruulla sijaitsevan Pihlajaveden erämaakirkon vesikatteen kunnostamiseen myönnettiin 100 000 markkaa.

Yleisimmin avustusta myönnettiin maaseudun asuinrakennusten kattojen ja ikkunoiden korjaukseen sekä ulkomaalaukseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja