Rakeet voivat vahingoittaa auton peltejä ja ikkunoita – näin varaudut ropinakuuroon

Korjaamoilla työn alla aiempaa enemmän raevaurioita –"Raevauriot ovat viime vuosina lisääntyneet" 2:59
KATSO MYÖS: Tällaista jälkeä raekuuro voi tehdä autolle.

Kesä voi tuoda tullessaan koviakin raekuuroja. Rakeet voivat olla jopa viiden sentin mittaisia.

Autoilijan on syytä varautua ajoissa raekuuroihin, sillä useita senttejä pitkät rakeet voivat tehdä todella pahaa jälkeä kulkuneuvon pelteihin. Kerroimme aiemmin, kuinka sotkamolainen yrittäjä Anne Karjalainen kuvasi videon kaupungin keskustassa sunnuntai-iltapäivällä vallinneesta hurjasta kelistä, jolloin satoi rankasti vettä ja rakeitakin tuli niin, että kadut tulvivat ja viemärit menivät tukkoon.

Jos vain mahdollista, auto kannattaa raekuuron aikana säilyttää suojaisassa paikassa, kuten autokatoksessa tai -tallissa. Mikäli autoa joutuu säilyttämään ilman suojaa, niin olisi se hyvä sijoittaa sellaiseen paikkaan, missä rajuilma ei pääse lennättämään esimerkiksi oksia sen päälle.

– Välillä rajuksi yltynyt myrsky voi kaataa jopa kokonaisia puita ja aiheuttaa näin isoja vaurioita myös autoille. Kannattaa myös tarkastaa etukäteen, kattaako oma autovakuutus luonnonilmiöiden aiheuttamat vahingot, Autoklinikan PDR-asiantuntija Vesa Mattila muistuttaa tiedotteessa.

Jos on juuri silloin autolla liikenteessä, kun raju raekuuro iskee, kannattaa turvallisuus huomioiden pyrkiä pysähtymään tien sivuun.

– Sateessa ajaminen pahentaa raevaurioita ja voi heikentyneen näkyvyyden vuoksi aiheuttaa myös ulosajoja, Mattila sanoo.

Ruostumisriski vaanii

Mikäli auto on saanut vaurioita raekuurossa, vahinkojen korjauttamisessa ei kannata turhia viivytellä. Syvissä lommoissa auton maalin pinta voi olla vaurioitunut, mutta tätä ei saa välttämättä selville, ennen kuin lommoa on ryhdytty korjaamaan. 

Rikkoutunut maalipinta puolestaan aiheuttaa riskin ruostumisesta. 

–  Lisäksi pienet ja lähes huomaamattomat lommot voivat hoitamattomina laskea auton vaihtohyvityshintaa tai käydä seuraavalle omistajalle kalliiksi, kun vakuutus ei auton omistajan vaihduttua enää korvaakaan korjausta, Mattila toteaa.

Useimmissa tapauksissa raekuuron aiheuttama vaurio on kuitenkin jättänyt auton maalipinnan ehjäksi. Tällöin niiden korjaamisessa pystytään hyödyntämään PDR-menetelmää (Paintles Dent Repair). 

Lähde: Autoklinikka

Lue myös:

    Uusimmat