Suomeen tulee uusi nopeusrajoitus – näillä teillä vauhti uhkaa pudota

Selviäisitkö tästä naantalilaisesta nopeusrajoitushaasteesta? 1:04
KATSO MYÖS: Selviäisitkö tästä naantalilaisesta nopeusrajoitushaasteesta?

Väylävirasto aikoo ottaa käyttöön kokeilun, jolla testataan 90 km/h -nopeutta valituilla tieosuuksilla.

Uusi nopeuskokeilu on osa väyläviraston maanteiden nopeusrajoitusohjeen päivitystä. 

Suomessa ei koskaan ole ollut käytössä 90 km/h -rajoituksia, minkä takia sen turvallisuusvaikutuksista ei ole tutkittua tietoa Suomen olosuhteissa. Uuden rajoituksen odotetaan tuovat tarvittavaa tietoa nopeusrajoituksen arviointiin.

Pilottikohteet valitaan loppuvuoden 2024 aikana.

Osalla teistä nopeusrajoitus laskee 80 km/h

Nopeusrajoitusohjeen päivityksessä Väylävirasto päätti myös laskea osan teistä nopeutta 100 km/h:sta 80 km/h:een. Muutos kohdistuu Väyläviraston mukaan teihin, joilla onnettomuusriski on kohonnut. 

Tällaisia teitä ovat muun muassa kapeat maantiet ja vilkasliikenteiset tiejaksot, joilla kohtaamisonnettomuusriski on kohonnut. Muutos kohdistuu noin 1 800 tiekilometrille.

nopeuskartta
Väyläviraston mukaan tiekohtaiset päätökset nopeusrajoitusten laskemisesta tehdään aikaisintaan ensivuonna, mutta kartta antaa suuntaa, miten muutokset sijoittuvat.

Ruotsissa tiet, joilla on 100 km/h -nopeusrajoitus, on erotettu fyysisesti toisistaan esimerkiksi keskikaiteella, mutta Väylävirasto katsoo tämän olevan vielä liian radikaali toimenpide suomalaiseen tieverkostoon. Muutoksia vaativia tiekilometrejä olisi noin 9 000 km.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat