Rajusti urakoinut Jenna Laukkanen piti Suomen EM-mitalikannassa

Suomen uintimaine on viime vuosina ollut lyhyen radan EM-kisojen ja Jenna Laukkasen varassa. Sunnuntaina Skotlannin Glasgow'ssa päättyneissä EM-kilpailuissa Laukkasen saalis oli kaksi pronssimitalia.

Naisten 100 metrin seka- ja 100 metrin rintauinnissa pronssia huuhtonut Laukkanen ylsi mitaleille kolmansissa EM-kisoissaan peräkkäin. Vuonna 2015 Israelin Netanyassa hän voitti Euroopan mestaruudet 50:n ja 100 metrin rintauinnissa. Kaksi vuotta myöhemmin Kööpenhaminassa samoilla matkoilla tuli EM-hopeat.

Sunnuntaina alkoi Laukkasenkin vieteristä olla veto lopussa. EM-Glasgow'ssa rinta-, seka- ja perhosuinnissa urakoinut Laukkanen jäi 200 metrin rintauinnin välierissä 16:nneksi. Naisten 4x50 metrin sekauintifinaalissa hän sijoittui Lotta Upanteen, Veera Kivirinnan ja Fanny Teijonsalon kanssa seitsemänneksi ajalla 1.47,41.

Pitkä ja starttien täyttämä kisaviikko alkoi tuntua sotkamolaisen Laukkasen jäsenissä.

–  Olisihan se ollut aika absurdia, jos tässä olisi vielä pystynyt jonkin maagisen uinnin tekemään. Alkukaudesta uin yhden kaksisatasen, mutta sitä ennen lyhyellä vuosi sitten. Tätä matkaa pitäisi uida enemmän, että saisi rutiinia, Laukkanen kertoi tiedotteessa.

EM-kisojen jälkeen hän siirtää ajatuksensa pitkälle 50 metrin radalle. Olympia-Tokion 2020 aikarajat ovat hakusessa.

–  Pitää nyt alkaa treenaamaan tätä, jos meinaa olympiarajan saada. Pääsen ensi viikolla Amsterdamiin pitkälle radalle liu'uttamaan, Laukkanen jatkoi.

Protesti toi finaalipaikan

Miehet uivat 4x50 metrin sekauintiviestin alkuerissä Suomen ennätyksen 1.34,23 ja olivat yhdeksänsiä. Sijoitus kirkastui kuitenkin finaalipaikaksi, sillä Suomi teki alkueristä protestin.

Toimitsija oli Suomen viestivaihtoa tarkkaillessaan ollut liian lähellä starttijakkaraa ja vaihtavaa uimaria, jolloin uimarin käsi oli vaihdossa osunut toimitsijaan.

Suomen protesti hyväksyttiin, ja kilpailunjohto nosti finaaliin sen seurauksena yhdeksännen joukkueen. Joukkueessa uivat Niko Mäkelä, Andrei Tuomola, Riku Pöytäkivi ja Ari-Pekka Liukkonen.

Finaalissa Suomi oli alustavasti ajalla 1.34,17 kuudes, mutta heti kisan jälkeen joukkueen suoritus hylättiin. Saman kohtalon finaalissa kokivat Saksa ja Norja. Mestaruuden voitti Venäjä.