Mainos

Raju kahtiajako säässä: Tänne jopa +30 astetta – toisaalla +8 astetta ja sadetta

Loppuviikolla Länsi-Euroopan helleaalto yltää hetkeksi Suomeen. Lämpötila voi kohota osassa maata jopa 30 asteeseen. Pohjois-Lapissa sää on viileää.

Torstaina lounaasta alkaa virrata Suomeen hyvin lämmintä ilmaa.

– Torstain ylimmät lukemat voivat olla lounaassa 27-28 astetta, helteen raja kulkee Pohjanmaalta pääkaupunkiseudulle. Itä-Suomessa ollaan torstaina 20 asteen tienoilla, pohjoisessa on pilvistä ja ajoittain voi sataa heikosti. Lapissa lämpötilat ovat 15 asteen tienoilla, sanoo MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Perjantaista ennustetaan viikon kuuminta päivää.

– Maan eteläosassa mahdollisesti ylittyy jossain jopa 30 astetta. Tämän hetken ennusteen mukaan kuuminta olisi lounaassa ja Uudellamaalla. Hellettä on yleisesti myös maan keskiosassa. Tämä helleilma ei kuitenkaan ole paikallaan seisovaa korkeapainehellettä, vaan tuuli on kohtalaista, joten nekin, jotka eivät yleensä pidä helteestä, voivat tykätä tästä lämmöstä, toteaa Rintaniemi.

Kun muu maa kylpee perjantaina lämmössä, Lapissa tihuttaa vettä ja lämpötilat ovat 15 asteen kieppeillä.

Lauantaina kylmä ilma alkaa vähitellen levitä pohjoisesta kohti etelää.

– Maan eteläosassa on kuitenkin vielä lauantaina ylimmillään 27-28 astetta, maan keskiosassakin 20-25 astetta. Pohjois-Lapissa on erittäin koleaa. Jäämereltä puhaltaa kylmää ilmaa ja voi olla, että lämpötila jää siellä alle kymmeneen asteeseen.

Helle ohi ensi viikoksi

Sunnuntaina viileää ilmaa pääsee yhä etelämmäs, mutta etelärannikolla ja lounaassa voi vielä olla hellettä.

– Helle ei tällä kertaa pääty koviin ukkosiin, vaan lässähtää pohjoisenpuoleiseen ilmavirtaukseen. Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötilat romahtavat sunnuntaina maan keskivaiheilla 15 asteen paikkeille. Sateet yleistyvät maan pohjois- ja keskiosassa.

Helle näyttää sunnuntain jälkeen olevan tällä erää ohi. Ensi viikon ennusteessa on selvästi viileämpiä lukemia.

– Ensi viikolla voi olla päiviä, jolloin 20 astetta ei ylity edes etelässä.

Mitkä sitten voisivat olla tämän loppuviikon ääripäät Suomen säässä?

– Päivälämpötiloissa perjantaina Uudellamaalla ja lounaassa voi olla 30 astetta, kun taas sunnuntaiksi Utsjoen ennusteessa on 8 astetta, sadetta ja pohjoistuulta, sanoo Liisa Rintaniemi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.