Raitistunut alkoholisti varoittaa kesäloman vaaroista

Päihdetyöntekijä ja raitistunut alkoholisti Eija Nyman-Janatuinen tietää, että monelle alkoholia ja muita päihteitä väärinkäyttävälle kesälomien alku on kriittistä aikaa.

– Alkoholin juominen liittyy monella luonnollisena osana kesäisiin tekemisiin, kuten mökkeilyyn, grillaamiseen, kalastukseen ja saunomiseen. Ajatus kesästä ilman alkoholia voi olla mahdoton. Muistan, mitä ajatuksia kävin itse läpi, kun olin lopettamassa juomistani. Oli kesäkuu ja loma alkamassa. Olin tottunut juomaan olutta tai viiniä grilliruoan kanssa, joten ensimmäinen ajatukseni oli, ettei grillaaminen ole enää mahdollista, Eija Nyman-Janatuinen sanoo.

Moni aktiivinen ja työssä normaalisti käyvä suomalainen painii samojen ajatusten ja ongelmien kanssa. Alkoholista on tullut vaivihkaa liian suuri osa arkea ja juhlaa.

Alkoholilla itsensä palkitseminen lisää alkoholin kulutusta

Tutkimusten mukaan mielihyvää tuottava tekeminen voi saada alkoholista lisäpalkkion. Silloin alkoholi ja tietty toiminta liittyvät ihmisen mielessä väistämättä yhteen.

– Tällaisessa palkkiojärjestelmässä vaanii terveysvaara, Nyman-Janatuinen muistuttaa.

– Ihmisen aivoissa muodostuu harha siitä, että tämä on kivaa ja tätä kannattaa jatkaa. Alkoholi on kuin napanuoralla kiinni tekemisissä, joihin se on totuttu liittämään. Jos alkoholi on toiminut palkkiona vaikkapa ruohonleikkuun tai puutarhatöiden jälkeen, tekemisestä tulee pakonomaista, koska vain silloin on oikeutettu palkkioon.

Alkoholi voi tehdä arkisista puuhista suorittamista, jonka motivaatio on alkoholi.

– Mökkeilystä voi tulla jatkuvan suorittamisen paikka, jossa ainoa rentoutumiskeino on alkoholin nauttiminen. Alkoholi kuitenkin estää aidon rentoutumisen, ja sen sijaan että kesäloma olisi lepoa mielelle, juominen tuo lomaan alakuloa, stressiä ja univaikeuksia. Myös läheisen juominen lisää jännitteitä ja negatiivisuutta koko perheessä. Vahingollisesta palkkiokierteestä voi kuitenkin päästä eroon.

Miten Nyman-Janatuinen sai itse korkin kiinni? Mistä tietää, että juo liikaa? Katso Studio55.fi-lähetys, jossa Nyman-Janatuinen vieraili huhtikuussa 2013.

Vappu viinamäellä. 26:34

Lähde: Balance Management

Lue myös:

    Uusimmat