Raili ei huolinut diabeteslääkkeitä – paransi sokeriarvonsa ja laihtui 52 kiloa omin voimin

20:00

Helsinkiläinen Raili Wallenius teki suuren elämäntapamuutoksen viisi vuotta sitten. Korkealla huidelleet sokeriarvot ovat palautuneet hyviksi ja kiloja sulanut viitisenkymmentä.

Raili Walleniuksen elämäntapamuutos lähti liikkeelle, kun hän meni lääkäriin kovan väsymyksen takia. Lääkärin määräämissä kokeissa Railin sokeriarvoksi mitattiin 12, mikä tarkoitti diabetesta. Raili ei halunnut alkaa syödä lääkkeitä vaan päätti sen sijaan laittaa liikunta- ja ruokailutottumuksensa uusiksi.

– Lääkäri antoi listan ruoista, joita ei saisi syödä. Ne olivat juuri niitä ruokia, joita minä söin, ja kaiken lisäksi liikaa, Raili kertoi lähetyksessä.

Makean perään Raili ei ollut ikinä ollut, mutta vehnä ja rasvainen ruoka upposivat häneen sitäkin paremmin.

– Olin aivan villinä kaikennäköisten grillimakkaroiden perään, väänsin niitä aina välipalaksikin.

Paraneeko diabeteksesta laihduttamalla?

Näin kommentoi asiaa Suomen Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-ParikkaStudio55.fille viime keväänä:

Ylipainoisella tyypin 2 diabeetikolla insuliinin tarve vähenee laihtuessa. Muutenkin ruokavaliohoito ja liikunta vähentävät insuliinin tarvetta, laskevat verenpainetta ja korjaavat rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä.

Jo viiden kilon painonlasku vähentää merkittävästi maksan rasvaisuutta ja parantaa oman insuliinin tehoa. Isommilla laihdutusmäärillä insuliinin tarve ja teho voivat korjaantua niin hyvin, että henkilö pärjää ilman lääkehoitoa tai ainakin vähemmillä lääkkeillä. Joillakin se kestää pitkään, joillakin lyhyemmän aikaa. Osalla potilaista haiman toimintahäiriö etenee painosta riippumatta.

Jos vastasairastunut tai tyypin 2 diabeteksen esiasteen (heikentynyt sokerinsieto) omaava henkilö saa reilusti painoa pois, on mahdollista ja usein tavallistakin, että verensokeri normalisoituu. Kun laihtuminen on pysyvää ja verensokeri pysyy normaalina, niin sitä voi nimittää parantumiseksi, mutta tilanne vaatii kuitenkin säännöllistä seurantaa.

Raili muutti ruokavalionsa kokonaan. Hän alkoi syödä juureksia ja vihanneksia ja juoda enemmän vettä. Myös suolan käyttö väheni merkittävästi, ja nykyään Raili suosii ruoissa muita mausteita.

– Suolattomaan ruokaan tottuu hyvin äkkiä.

Raili alkoi myös liikkua säännöllisesti. Nykyään hän kävelee kotinsa läheisillä luontopoluilla vähintään kymmenen kilometriä päivässä.

– Jos on vähän räntäsateinen marraskuun aamu, niin ajattelen, että nyt en taida lähteä, mutta sitten kumminkin lähden. Eikä tarvitse mennä kuin 100–200 metriä, kun olen oikein hyvilläni, että lähdin, Raili kertoi.

Nyt Raili on 52 kiloa kevyempi kuin ennen elämäntapamuutosta. Hän mittauttaa verensokeriarvonsa noin kerran kuukaudessa. Meni toista vuotta ennen kuin arvot tasaantuivat, mutta nykyään ne ovat joka mittauksessa neljän–viiden välillä.

Vaa’alla Raili käy kerran viikossa.

– Totta kai ihminen repsahtaa välillä, mutta sitten heti pudotan ne pari–kolme kiloa, jotka ovat päässeet tulemaan.

– Ehkä lääkäri ajattelisi, että siinä jäi lääketehdas toiseksi, kun en ruvennut syömään lääkkeitä, Raili totesi.

Juttua muokattu 16. elokuuta klo 7.58: lisätty lääkärin kommentti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja