Rahatilanne paremmaksi – kokeile helppoja kikkoja

Realsimple listasi kolme helppoa kikkaa, joiden avulla henkilökohtainen talous on helppo saada tasapainoisempaan tilanteeseen.

Oletko huono säästämään? Haaveiletko tasapainoisemmasta rahatilanteesta? Kokeile näitä vinkkejä. 

Piilota rahat

Mitä vaikeammin saavutettavissa rahat ovat, sitä vaikeampi sinun on niitä tuhlata. Laita osa rahoista säästöön heti, ennen kuin ehdit nostaa niitä tililtä lompakkoosi kummittelemaan. Tee siirto heti palkkapäivänä, jotta et turhaan altistu houkutuksille.

Tee valinta kortin ja käteisen välillä

Käteisen käyttäminen on hyvä keino pitää budjetti kurissa. Kun lompakossa on tietty määrä käteistä, hahmotat hyvin kaiken rahankäyttösi. Sitä mukaa kun setelit hupenevat, muutut taatusti säästeliäämmäksi, jos seuraavan palkkapäivään on vielä aikaa.

Käytännössä pelkän käteisen varassa eläminen voi kuitenkin olla haastavaa. Kokeile kuitenkin käyttää ensisijaisesti käteistä aina kun mahdollista. Käteisellä selviät jo melko pitkälle, ja saat sillä ostettua peruselintarvikkeet, vaatteet ja mahdolliset ravintola- tai kahvilakäynnit.

Korttia taas kannattaa suosia etenkin silloin, jos hallitset rahankäyttösi, mutta haluat tarkkailla menojasi. Tiliotteesta näet kätevästi, mihin kaikkeen rahaa on uponnut.

Pidä kirjaa ostoksista, joita kadut myöhemmin

Käy tiliotteesi ja kuittisi tarkasti läpi pari kertaa vuodessa ja listaa ylös jokainen ostos, jonka ostamista kadut nyt. Saatat yllättyä, miten paljon rahaa olet tuhlannut asioihin, joita et olisi oikeastaan tarvinnut, ja joiden ostaminen harmittaa jälkikäteen. Kun tiedostat asian, et luultavasti sorru siihen uudestaan.

Säästä myös pitkäaikaisia haaveita varten

Säästä rahaa erikseen suuria tulevaisuudenhankintoja varten. Perusta esimerkiksi oma tili lomasäästöille, johon voit laittaa rahaa haaveilemiasi matkoja varten. Tarkka säästökohteen nimeäminen motivoi säästämään enemmän. 

Lue myös:

    Uusimmat