Pysäyttävä tutkimustulos: Jo yksi antibioottikuuri aiheuttaa pikkulapsen elimistössä huolestuttavan ilmiön

Uusi tutkimus vahvistaa, että jo yksi antibioottikuuri vaikuttaa pikkulapsen suoliston mikrobistoon. Ilmiö voi selittää antibioottien haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia.

Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että bakteereita tappavat antibiootit saavat suolistossa aikaan sienimikrobiston lisääntymistä. Kun suolistobakteerien määrä vähenee, kilpailu elintilasta laantuu ja sienille jää enemmän tilaa lisääntyä.

Ilmiö voi osin selittää antibioottien haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia, kuten tulehduksellisia suolistosairauksia.

Löydökset perustuvat 37 RSV-tartunnan saaneen pikkulapsen otantaan. Osa lapsista sai taudin aiheuttamiin komplikaatioihin antibiootteja, osa ei. Lapset eivät olleet koskaan aiemmin syöneet antibiootteja.

Antibioottihoitoa saaneilla lapsilla suoliston sienimikrobisto oli vielä 6 viikkoa kuurin aloittamisen jälkeen runsaampaa ja monimuotoisempaa kuin verrokkiryhmässä.

– Tutkimuksemme tulokset viittaavat vahvasti siihen, että suoliston bakteerit säätelevät sienimikrobistoa ja pitävät ne kurissa. Kun antibiootit häiritsevät bakteerien toimintaa, sienet, erityisesti Candida, pääsevät lisääntymään, tutkija Rebecka Ventin-Holmberg Helsingin yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Tutkimus ilmestyi tieteellisessä Journal of Fungi -julkaisussa.

Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Katso videolta ruoan havainnollistava retki suusta vessanpönttöön. Juttu jatkuu videon alla.

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
Katso video: Tiedekeskus Heurekassa pääsi matkaamaan suoliston läpi.

Toistuvat antibioottikuurit haitallisia etenkin lapsille

Antibiootit ovat bakteeri-infektioiden hoitoon käytettäviä lääkkeitä, joita määrätään suhteessa eniten pikkulapsille ja iäkkäille. Suomessa antibioottien käyttö on viimeisen kymmenen vuoden aikaan vähentynyt, koska lääkkeillä on myös haittoja.

Antibioottiresistenssin eli lääkkeille vastustuskykyisen bakteerien syntymisen lisäksi antibiootit häiritsevät ihmisen omaa hyödyllistä bakteeristoa eli mikrobiomia. Mikrobiomilla on tärkeä rooli esimerkiksi vastustuskyvyssä, ravintoaineiden hyväksikäytössä ja aineenvaihdunnassa, Terveyskirjasto listaa.

Erityisen haitallista on, jos antibiootteja käyttää toistuvasti suoliston mikrobiston tärkeimmässä kehitysvaiheessa eli pikkulapsena. Tästä syystä esimerkiksi korvatulehduksiin ei tulisi mielellään määrätä antibiootteja.

Toistuvien lääkekuurien epäillään olevan yhteydessä astman, reumatautien ja kroonisen paksusuolentulehduksen kaltaisiin autoimmuunisairauksiin, mutta myös diabetekseen, ylipainoon ja jopa suolistosyöpään. Pitkäaikaisvaikutusten uskotaan ainakin osin johtuvan suoliston mikrobiston epätasapainosta.

Koronaa vai influenssaa? Lääkäri kertoo videolla kolme erottavaa merkkiä.

Lääkäri kertoo kolme merkkiä, joista erotat influenssan koronasta 0:36

Lue myös:

    Uusimmat