Mainos

Pyörävaras tarvitsee vain hetken – "Tahti kiihtyy kesää kohti": Vinkit varkauksen ennaltaehkäisyyn

Poliisin mukaan kevät on saanut jälleen polkupyörävarkaat liikkeelle. Esimerkiksi Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan ilmoitettujen pyörävarkauksien määrä on vilkastunut talvikuukausista. Keväällä ja kesällä pyöriä varastetaan enemmän kuin muina vuodenaikoina. Ilmiö on jokavuotinen.

– Tahti alkaa kiihtyä kesää kohti, sanoo rikosylikonstaapeli Pekka Ylinen Sisä-Suomen poliisista.

Varas tarvitsee vain hetken

Pyörävarkauksia voi ehkäistä monin tavoin.

– Merkitse muistiin pyöräsi tunnistetiedot: merkki, malli, väri, rungon numero ja erityistuntomerkit. Ota pyörästä kuva.

– Pyörän runkoon kannattaa myös laittaa oma merkki, joka yksilöi pyörän.

– Pyörän lukitukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Parhaita ovat vahvarakenteiset lukot, kuten U-lukot ja kettinkilukot.

– Käytä mieluiten kahta lukkoa. Lukitse runko ja takarengas pyörätelineeseen ja etupyörä runkoon.

– Lukitse pyörä aina, vaikka pitäisit sitä sisällä tai kävisit vain nopeasti kaupassa. Jätä pyörä vain julkiselle ja valaistulle paikalle, jossa liikkuu ihmisiä.

(STT)

Lähde: Poliisi 

Varastetuista myyntiin laitetuista pyöristä on jatkuvasti tutkintoja käynnissä. Pyöriä myydään etenkin netissä. Suuri osa pyörien anastamisista jää selvittämättä.

– Saadaan niitä selvitettyäkin, jos on jotain mistä ottaa kiinni, esimerkiksi valvontakameran kuvaa tai jos varkaus on tapahtunut yleisellä paikalla.

Monet tapauksista riippuvat siitä, onko omistaja kirjannut pyörän tunnistetiedot ylös. Niiden avulla kadonnut pyörä voi putkahtaa esiin toisen tutkinnan yhteydessä. Ylisen mukaan pyöräilijät pitävät melko hyvin pyöristään huolta. Peruslukituksen lisäksi käytetään myös vahvempaa lukitusta.

Varkauksien määrä laski hieman

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen mukaan pyörävarkauksien määrässä on nähtävissä selkeä trendi. Pyöriä lähtee vorojen matkaan ympäri vuoden, mutta tahti nopeutuu keväällä ja hiljentyy syksyllä.

– Kyse on enemmän säästä kuin kuukausista. Varkaudet yleistyvät, kun ilmat lämpenevät ja vähenevät kun taas kylmenee, kertoo rikosylikonstaapeli Henri Baldauf Itä-Uudenmaan poliisista.

Polkupyörävarkauksien määrä Suomessa kasvoi lähes vuosikymmenen ajan, kunnes viime vuonna kääntyi hienoiseen laskuun. Finanssialan keskusliiton mukaan ilmoituksia varastetusta pyörästä tehtiin vakuutusyhtiöille 17 800 ja poliisille 20 300 viime vuonna, kun edellisvuoden luvut olivat 18 400 ja 22 800. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.