Pyöräilijällä outo kohtaaminen itseajavan auton kanssa: Tunsin oloni turvalliseksi

Traagiset suojatieonnettomuudet ovat puhuttaneet viime päivinä suomalaisia. Nyt Yhdysvalloista tulee erikoinen esimerkki siitä, miten automaattisesti itseään ajava auto on suhtautunut tien risteyksessä olevaan pyöräilijään.

The Washington Post kertoo sivuillaan pyöräilijän ja Googlen itseajavan auton kohtaamisesta risteyksessä. 

Googlen auto joutui erikoiseen tilanteeseen, sillä pyöräilijä oli pysähtynyt, mutta hän tasapainoili samalla paikallaan pyörän selässä. 

Pyöräilijä kirjoittaa pyöräilyfoorumissa, että Googlen auto saapui risteykseen häntä aiemmin, joten hän jäi odottamaan autoa pyöränsä päällä tasapainoillen.

Tämä kuitenkin auheutti päänvaivaa auton toiminnalle. Itseajavat autot on kehitetty erittäin varovaisiksi ja ne jarruttavat heti, kun ne tulkitsevat jonkun liikkuvan ajoneuvon väylälle. Järjestelmä tulkitsee myös pyörän selässä tasapainottelun liikkeeksi. 

Ihminen kyllä tunnistaa helposti pyörällä tasapainoilun ja varsinaisen pyörällä liikkumisen eron, mutta Googlen auto näytti ottavan asian varman päälle. 

-Auto ilmeisesti havaitsi minut ja pysyi paikallaan useita sekunteja. Kun auto vihdoin lähti etenemään, niin se pysähtyi jälleen välittömästi, kun liikahdin vähän pyörän selässä.

Tätä erikoista pysähtymistä ja liikkeelle lähtöä kesti lopulta kahden minuutin ajan. Auton sisällä olleet testaajat nauroivat tilanteelle.

Pyöräilijälle ei jäänyt kuitenkaan ikävää vaikutelmaa itseajavan auton kohtaamisesta.

-Kummallinen asia on, että tunsin oloni turvallisemmaksi itseajavan auton kanssa kuin sellaisen auton kanssa, jota ajaa ihminen, pyöräilijä kirjoittaa.

Washington Post arvelee, että itseajavat autot saattavat lisätä intoa pyöräilyyn, mikäli ne muuttavat tiellä ajamisen turvallisemmaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja