Mainos

Puukauppa on päässyt vauhtiin

Veropäätöksen vaikutus näkyi jo heinäkuun viimeisellä viikolla.

Metsäteollisuus vahvistaa, että puukauppa on käynyt vilkkaasti hallituksen veropäätöksen jälkeen. Kauppaa käytiin heinäkuun viimeisellä viikolla jo pitkäaikaista keskiarvoa enemmän, vaikka tavallisesti puukauppa hiljenee kesäkuukausien ajaksi.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusjärjestö MTK on kertonut jo aiemmin kaupankäynnin vilkastumisesta. Hallitus päätti heinäkuussa esittää puiden myyntiä koskevien verojen puolittamista, jotta puukauppa saisi vauhtia.

Heinäkuun viimeisen viikon ostot ylittivät puoli miljoonaa kuutiota. Metsäteollisuuden mukaan puuta tarvittaisiin miljoona kuutiota joka viikko vuoden loppuun saakka, jotta koko vuoden saldo vastaisi keskiarvoa.

MTK arvioi aiemmin tässä kuussa STT:lle, että puukauppa nousee lähiviikkojen aikana teollisuuden mainitsemalle miljoonan kuution tasolle.

Kirittävää riittää, sillä koko alkuvuoden puukaupat ovat jääneet vain runsaaseen puoleen vuoden takaisesta.

Teollisuudella on eniten tarvetta kuitupuusta. Kuusikuitupuuta on ostettu alkuvuoden aikana alle puolet vuoden takaiseen verrattuna. Mäntykuidussa vaje on neljännes ja koivukuidussa viidennes.

Mänty- ja kuusitukin ostot ovat jääneet kolmannekseen vuoden takaisesta. Teollisuus ei osta heikon sahasuhdanteen vuoksi mielellään kallista tukkia, vaikka suuri osa kuitupuusta tulee tukkien latvuksista. Metsänomistajat myisivät mieluummin tukkia kuin pelkää kuitupuuta.

Viime vuosi oli puukaupassa ennätysmäinen, sillä metsäteollisuus hankki yksityismetsistä 53 miljoonaa kuutiota puuta. Siihen ei missään tapauksessa päästä tänä vuonna.

Metsäteollisuus vaatii puukaupan lisäämistä sen vuoksi, että Venäjän vientitullit uhkaavat tyrehdyttää kokonaan puun tuonnin itärajan takaa. Teollisuus uhkaa supistaa tuotantoaan Suomessa puun saatavuuden ja hinnan vuoksi.

Metsäteollisuuden mukaan kantohinnat pysyivät heinäkuussa kesäkuun tasolla. Viime vuodesta hinnat ovat tulleet selvästi alaspäin, sillä viime kesänä hinnoissa oli selvä piikki. Edelliseen vuoteen verrattuna hinnat ovat kuitenkin korkeammat.

Mäntytukin kantohinta oli heinäkuussa keskimäärin 59 euroa, kuusitukin 60 euroa ja koivutukin 51 euroa kuutiolta. Mänty- ja koivukuidusta maksettiin keskimäärin 16-17 euroa ja kuusikuidusta 23 euroa kuutiolta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.