Putin ja Lukashenka ovat huolissaan Puolan "ankarista toimista rauhanomaisia ihmisiä kohtaan" rajalla

Paine Puolan rajalla kasvaa - Valko-Venäjältä tulossa tuhansia siirtolaisia 3:23
Paine Puolan rajalla kasvaa - Valko-Venäjältä tulossa tuhansia siirtolaisia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli tänään liittolaisensa, Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan, kanssa tilanteesta Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Kremlin mukaan johtajat vaihtoivat mielipiteitä maahanpyrkijöiden tilanteesta rajalla.

EU syyttää Valko-Venäjää hybridioperaatiosta, jossa se kuljettaa ihmisiä muista maista alueelleen ja ohjaa nämä EU:n puolelle. 

Valko-Venäjä on kiistänyt syytökset ja väittää Puolan laiminlyövän humanitaarisia velvoitteitaan estäessään tulijoiden maahanpääsyn.

Valko-Venäjän mukaan Vladimir Putin ja Aljaksandr Lukashenka ovat erityisen huolissaan Puolan asevoimien joukoista rajalla ja Puolan "ankarista toimenpiteistä rauhanomaisia ihmisiä kohtaan".

– Tämä on todellinen ongelma, joka koskee Valko-Venäjää ja Puolaa. Olemme tietysti hyvin huolissamme, Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi aiemmin päivällä tilannetta.

Pitkään kiristyneet rajajännitteet Puolan ja Valko-Venäjän välillä puhkesivat täydeksi kriisiksi eilen, kun sadat maahan pyrkijät saapuivat rajalle kerralla. 

Puola oli jo viikkojen ajan kirjannut lisääntyviä määriä rajanylitysten yrityksiä Valko-Venäjän suunnalta. Puolaan Valko-Venäjän puolelta pyrkineet ihmiset ovat pääosin peräisin Lähi-idän maista.

EU on tulkinnut Valko-Venäjän toimet kostoksi siitä, että EU on asettanut pakotteita Lukashenkan hallinnolle maan opposition raa'asta kohtelusta.

Lue myös:

    Uusimmat