Putin ja Erdogan tapaavat Uzbekistanissa – myös Kiinan ja Iranin presidentit paikalla

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaavat Uzbekistanissa järjestettävän kokouksen ohessa tänään.

Presidenttien yhteydenpito on ollut viime kuukausina tiivistä. Viimeksi johtajat tapasivat elokuussa.

Turkki on pyrkinyt pysyttelemään Ukrainan sodassa neutraalissa roolissa ja pyrkinyt toimimaan rauhanvälittäjänä Ukrainan ja Venäjän välillä. Se ei ole tuominnut Venäjän toimia samalla tavalla kuin esimerkiksi muut Nato-maat.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman nimettömän turkkilaisvirkailijan mukaan perjantain tapaamisen agendalla ovat ainakin Armenian ja Azerbaidzhanin väliset levottomuudet. 

Azerbaidzhan on Turkin vahva liittolainen, kun taas Armenia pyysi aiemmin tällä viikolla tilanteeseen sotilaallista apua Venäjältä, jonka kanssa sillä on keskinäisen puolustuksen turvaava sopimus.

Viljakuljetukset noussevat myös keskusteluun

Lisäksi tapaamisessa ovat mahdollisesti esillä viljakuljetukset Mustallamerellä ja niihin liittyvä sopimus. 

YK ja Turkki neuvottelivat sotaa käyvien Ukrainan ja Venäjän kanssa sopimuksen viljatoimitusten turvaamiseksi meriteitse heinäkuussa. Venäjä on kuitenkin ilmaissut tyytymättömyyttä sopimukseen.

Talous- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneen Shanghain yhteistyöjärjestön maat ovat olleet koolla eilisestä lähtien Uzbekistanissa.

Myös Kiinan Xi tapaa tänään Erdoganin

Kiinan presidentti Xi Jinping tapaa Turkin presidentin Erdoganin sekä Iranin presidentin Ebrahim Raisin tänään Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kokouksessa Uzbekistanissa, kertoo valtiollinen media.

Iran on SCO:n tarkkailijajäsen. Se on hakenut täysjäsenyyttä jo toistakymmentä vuotta sitten, mutta kansainvälisten pakotteiden kohteena olevaa maata ei ole hyväksytty järjestöön.

Kiina puolestaan kuuluu kuuden maan ryhmään, joka yrittää elvyttää Iranin ydinsopimusta.

Uutista täydennetty 16.9. kello 8.52 tiedolla Kiinan ja Iranin presidenteistä.

Lue myös:

    Uusimmat