Izjumin joukkohaudasta löydetty myös lapsia, useilla vainajilla kädet sidottuina ja köysi kaulassa – MTV seurasi sotaa perjantaina 16.9.

Suomalaisprofessori: Nyt selvitetään, käytettiinkö Izjumissa nuoliammuksia tai kemiallisia aseita 3:18
Suomalaisprofessori: Nyt selvitetään, käytettiinkö Izjumissa nuoliammuksia tai kemiallisia aseita

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 16. syyskuuta 2022. Uudempi seuranta löytyy täältä.

  • Presidentti Sauli Niinistö keskusteli puhelimessa Volodymyr Zelenskyin kanssa
  • Izjumista löydetty yli 450 hautaa
  • YK lähettää Izjumiin ihmisoikeustarkkailijoiden ryhmän
  • Pekka Toveri: Venäjästä on turha odottaa länsimaista demokratiaa
  • Zelenskyi: Ukrainan joukot vallanneet Venäjältä takaisin yli 6 000 neliökilometrin verran maata
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.13: Antony Blinken ja Josep Borrell järkyttyivät 

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on kommentoinut kidutushuoneita ja joukkohautaa, jotka ovat paljastuneet vapautetuilta alueilta Itä-Ukrainasta venäläissotilaiden jäljiltä.

Blinken kuvasi Venäjän toimintaa "kauhistuttavaksi". Venäjä on Blinkenin mukaan todennäköisesti vastuussa sotarikoksista.

EU on "syvästi järkyttynyt" Ukrainan takaisin valtaaman Izjumin kaupungin lähistöltä löydettyjen joukkohautojen takia, sanoi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell tänään.

– Venäjän joukkojen epäinhimillisen toiminnan sekä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja Geneven sopimusten täydellisen piittaamattomuuden täytyy loppua heti, Borrell sanoi lausunnossaan.

20.35: Zelenskyi: Izjumin joukkohaudasta löydetty myös lapsia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi tänään perjantaina Telegram-kanavallaan, että Izjumin joukkohaudasta löytyneiden vainajien joukossa on myös lapsia. 

Vainajista on löydetty ukrainalaisviranomaisten mukaan myös merkkejä väkivallasta ja kidutuksesta.

19.52: Von der Leyen: Putin saatava ICC:n eteen sotarikoksista

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi eilisiltana saksalaisen iltapäivälehden Bildin tv-kanavalla haluavansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen Ukrainassa tapahtuneiden sotarikosten takia.

Von der Leyenin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ukrainassa olisi tapahtunut sotarikoksia.

Aiemmin muun muassa Kiovan lähettyviltä Butshasta paljastui useita ruumiita ja joukkohautoja. Ukraina on tutkinut ja tuominnut itse jo useita venäläisiä sotarikoksista maassa.

16.25: Izjumista löydetty useita vainajia kädet sidottuina ja köysi kaulassa

Izjumista paljastuneesta joukkohaudasta on löydetty useita vainajia, joilla on kädet sidottuina ja köysi kaulassaan. Asiasta kertovat Ukrainan poliisi ja kuolinsyyntutkijat, uutistoimisto Reuters kertoo. 

YK aikoo lähettää Izjumiin ihmisoikeustarkkailijoiden ryhmän, joka yrittää selvittää tapahtumien kulkua.

Venäjä ei ole kommentoinut viimeisimpiä joukkohautalöytöjä.

14.07: Reuters: Izjumin kaupungin reunamilta löydetty 200 puista ristiä

Reutersin silminnäkijähavaintojen mukaan Itä-Ukrainassa sijaitsevan Izjumin kaupungin reunamilta on löydetty noin 200 puista ristiä. Mikäli löytö pystytään varmistamaan, se tarkoittaisi sitä, että Izjumista on löydetty jo 650 hautaa. 

13.52: Presidentti Niinistö keskusteli puhelimessa Zelenskyin kanssa

Presidentti Sauli Niinistö kertoo keskusteleensa puhelimessa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa taistelutilanteesta ja Ukrainan joukkojen etenemisestä. 

– Puhuimme myös Suomen jatkuvasta avusta Ukrainalle ja Venäjään kohdistuvista sanktioista.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen Twitteristä.

13.48: Harkovasta löytynyt lukuisia kidutuspaikkoja

Ukrainan poliisiviranomaisen mukaan vapautetulta Harkovan alueelta on löytynyt ainakin 10 paikkaa, joita on käytetty kiduttamiseen. 

Ukrainan poliisiylijohtaja Ihor Klymenko kertoo, että venäläissotilailta vapautetulta Harkovan alueelta Itä-Ukrainassa on löydetty ainakin kymmenen kidutushuoneeksi katsottavaa paikkaa.

Hänen mukaansa näistä kaksi on löydetty Balaklijan kaupungista.

– Löysimme paikallisten avustustuksella Harkovan alueelta useita kidutuskammioita, joissa kansalaisiamme ja ulkomaalaisia oli pidetty täysin epähumaaneissa oloissa, Ukrainan ulkoministeriön Yevhenii Yenin kertoi RADIO NV:n haastattelussa Ukrinform -median mukaan.

Yenin mukaan joukossa oli muun muassa aasialaisia ja muita ulkomaisia opiskelijoita, jotka olivat yrittäneet paeta alueelta Venäjän hyökättyä, mutta olivat jääneet venäläisjoukkojen vangeiksi.

12.44: Suurin osa Izjumin joukkohaudatuista siviilejä

Suurin osa Izjumista löytyneistä haudatuista on siviilejä, Ukrainan poliisi kertoo.

YK haluaa lähettää tiimin tutkimaan aluetta, josta löytyi yhteensä 450 hautaa.

Brittilehti Guardianin mukaan Ukrainan viranomaiset ovat menossa paikalle tutkimaan hautaa.

Ukraina onnistui viime viikolla vapauttamaan monia kaupunkeja venäläisiltä sotilailta maan itäosassa.

11.42: Ukraina kertoi lisätietoa Izjumista löydetystä joukkohaudasta – paikalta löytynyt 450 hautaa 

Ukrainasta Izjumin kaupungin lähettyviltä löytyneestä joukkohaudasta on löydetty yhteensä 450 hautaa, kertoo Ukrainan presidentin neuvonantaja Ukraina Mihailo Podolyak.

Podoljak antoi ymmärtää, että joukkohautoja voidaan löytää mahdollisesti lisääkin, sillä "vallatuilla alueilla hillitön terrori, väkivalta, kidutus ja joukkomurhat" ovat jatkuneet kuukausia.

Ukraina sai vallattua Izjumin takaisin itselleen viime viikolla.

10.31: Venäjän varapääministeri: Kaasuputki Kiinaan korvaa Nord Stream 2 -putken

Venäjän kaasuputki Kiinaan korvaa Nord Stream 2 -putken, sanoi Venäjän varapääministeri Alexander Novak valtiontelevisio Rossija 1 -kanavan haastattelussa torstaina.

Asian Force Siberia 2 -kaasuputken rakentamisen on määrä alkaa vuonna 2024.

Helmikuun lopulla Saksa keskeytti Nord Stream 2 -putkihankkeen, jolla oli tarkoitus kaksinkertaistaa kaasutoimitukset Saksaan. Viime vuonna valmistunutta putkea ei ole otettu käyttöön Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

10.22: Paavi Franciscus hyväksyy aseiden myymisen Ukrainalle yhdellä ehdolla

Paavi Franciscus täräytti Kazakstanista Roomaan suuntaavalla paluulennolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että aseiden myynti Ukrainalle on moraalisesti hyväksyttävää, mikäli aseita käytetään itsepuolustukseen.

– Itsensä puolustaminen ei ole vain laillista, se on myös rakkauden ilmaus maataan kohtaan, Franciscus sanoi.

Ukraina on pyytänyt aivan sodan alkamisesta asti länsimailta aseellista tukea Venäjää vastaan. Avunhuutoon on vastattu ympäri maailmaa lukuisin ja hyödyllisin avustuksin.

CNN:n toimittaja kysyi paavilta, onko yleisesti ollut oikein myydä aseita Ukrainalle. Paavi vastasi salaperäisesti, että "se voi olla moraalisesti hyväksyttävää, jos se tehdään moraalisesti oikein".

Lue aiheesta lisää täältä.

7.08: Ukraina menettänyt noin seitsemäsosan viljan varastointikapasiteetistaan

Ukraina on menettänyt lähes 15 prosenttia viljan varastointikapasiteetistaan Venäjän hyökkäyssodan vuoksi, kerrotaan yhdysvaltalaisen Conflict Observatory -kansalaisjärjestön raportissa.

Raportin mukaan Venäjän hallussa on noin 6,24 miljoonan tonnin viljavarastokapasiteetti Ukrainan noin 58 miljoonan tonnin kokonaiskapasiteetista. 2,25 miljoonan tonnin kapasiteetti on raportin mukaan tuhoutunut.

Ukrainan viljavarastojen valtaus ja tuhoaminen uhkaa pahentaa Ukrainan maatalouden kriisiä, sillä viljaa ei pystytä varastoimaan aiempaan tapaan seuraavia viljelyskausia ja vientiä varten.

5.39: Yhdysvalloilta lisää sotilasapua Ukrainaan 600 miljoonalla dollarilla 

Yhdysvallat aikoo lähettää Ukrainalle lisää sotilasapua 600 miljoonan dollarin edestä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hyväksymään apupakettiin kuuluu muun muassa koulutusta ja kalustoa, mutta tarkempaa tietoa paketin sisällöstä ei kerrottu.

Yhdysvallat on lähettänyt sotilaallista apua Ukrainalle jo 15 miljardin dollarin edestä sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa.

23.10: Von der Leyen haluaa saada Putinin kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen 

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen haluaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen Ukrainassa tapahtuneiden sotarikosten takia. Von der Leyen puhui saksalaisen iltapäivälehden Bildin tv-kanavalla.

Von der Leyen sanoi, että Putinin täytyy hävitä sota ja kohdata tekonsa. Se on von der Leyenille tärkeää. Hänen mukaansa ei ole epäilystä siitä, etteikö Ukrainassa olisi tapahtunut sotarikoksia.

Von der Leyeniltä kysyttiin, voisiko Putin jonakin päivänä olla tuomioistuimessa.

– Uskon, että se on mahdollista, hän vastasi.

Torstai 15.9.

22.21: Sky News: Izjumista löydetty 440 ruumiin joukkohauta

Brittiläisen Sky News uutiskanavan mukaan venäläisiltä vapautetusta Izjumin kaupungista on löydetty 440 ruumiin joukkohauta. 

Harkovan alueen poliisin tutkinnanjohtaja Serhi Bolvinov kertoi Sky Newsille, että kaikki ruumiit kaivetaan esiin ja viedään oikeuslääketieteelliseen tutkintaan. Bolvinovin mukaan ruumiit ovat haudattu yksittäin. 

– Tiedämme, että jotkut tapettiin [ammuttiin kuoliaaksi], jotkut kuolivat tykistötulen, niin sanottujen miinaräjähdysten aiheuttamien traumojen vuoksi. Jotkut kuolivat ilmaiskujen takia. Meillä on myös tietoa, että monia ruumiita ei ole vielä tunnistettu. Kuolinsyyt selvitetään siis tutkimusten aikana, Bolvinov kertoi.

Poliisilla on myös tiedossa muita joukkohautoja, jotka on löydetty, kun Ukraina sai vallattua kaupungin takaisin venäläisiltä viime viikonloppuna. Venäläisjoukot hallitsivat Izjumia kuukausien ajan.

Lue myös:

    Uusimmat