Putin ei julistanut sotaa voitonpäivän puheessaan – väitti, ettei länsi kuunnellut Venäjää: "Käyttää historian vääristelyä tarkoituksiinsa"

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen Venäjän voitonpäivän juhlissa – ulkomaantoimittaja analysoi 19:10
Tällaisen puheen Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen Venäjän voitonpäivän juhlissa.

MTV Uutiset Live seuraa suoraa lähetystä Venäjän pääkaupungista Moskovasta voitonpäivän juhlinnasta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen pian paraatin alun jälkeen.

– Taistelette Venäjän turvallisuuden puolesta. Meidän tehtävänämme on vaalia heidän muistoansa, jotka kukistivat natsit, Putin sanoi.

Putin väitti puheessaan, että länsi oli suunnitellut Venäjän invaasiota ja, että Nato on luonut uhkia maan rajoilla. Hän jatkaa retoriikkaa erikoisoperaatiosta.

– Länsi ei kuunnellut Venäjää, sillä heillä oli muita suunnitelmia. Sotilaallinen erityisoperaatio tarvittiin – se oli ainut oikea päätös.

Presidentti sanoi myös vapaaehtoisten ja venäläisten joukkojen taistelevat Donbassissa isänmaan puolesta. Hän myös lupasi apua Ukrainassa menehtyneiden venäläissotilaiden perheille.

Toivotti ukrainalaisille "rauhallista tulevaisuutta"

Puhetta spekuloitiin paljon ennen voitonpäivän juhlallisuuksia. Arveltiin, että Putin julistaisi sodan Ukrainaa vastaan virallisesti, mutta näin ei kuitenkaan käynyt.

– Tässä puheessa ei ainakaan vielä ollut mitään liikekannallepanoja ollut eikä sodanjulistuksia. Sanaa sota ei käytetty, kommentoi Mirja Kivimäki MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä

Ukrainan tapahtuvien sodan kauheuksista huolimatta Putin toivotti ukrainalaisille ”rauhallista ja oikeudenmukaista tulevaisuutta”.

– Putin käyttää historian vääristelyä ja natsismin kitkemistä omiin tarkoituksiinsa, sanoo Kotimaa & maailma -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

– Faktoja käännettiin mustasta valkoiseksi. Puheessa ei kuitenkaan ollut niitä pahimpia uhkauksia, mitä arveltiin, lisää lähetystä vetänyt uutisankkuri Jaakko Loikkanen.

Lue myös:

    Uusimmat