Purra avautuu MTV:llä hallituksen kaavailemasta miljardien lisävelasta: "Selvää on, että vanhaan ei voida palata"

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) toteaa MTV:n Viiden jälkeen-ohjelmassa hallituksen toteuttavan työlinjaa, jossa työstä halutaan tehdä kannattavampaa. 

Purra on kokenut nopeassa ajassa suosion eri puolet. Toukokuun eduskuntavaaleissa Riikka Purra oli ääniharava yli 42 000:lla äänellä. Pian äänestettiin luottamuksesta.

– Täytyy ymmärtää, että kyseessä on kaksi eri asiaa: se minkälaisen mandaatin sain vaaleissa ja toisaalta, mikä on luottamus eduskuntasalissa. Tätä kesää en olisi mitenkään jaksanut selviytyä näin hyvin, mikäli ei olisi ollut jatkuva tuki puolueelta, eduskuntaryhmältä, puolueen jäseniltä, äänestäjiltä ja myös muiden puolueiden äänestäjiltä. 

Moni yllättyi hallituksen suunnitelmista ottaa lisää velkaa. 

– Hallitusohjelmassa kuvataan kahden hallituskauden tarve tehdä tiukkaa budjettikuria. Mikäli hallitus pääsee tavoitteisiinsa tämän hallituskauden osalta ja saamme istua sen koko kauden, niin velan kasvu pystytään taittamaan. Mutta sitten velkasuhteen suoraan kääntäminen laskuun edellyttää seuraavaa hallituskautta, joka kykenee tekemään vastaavia toimia, Purra kertoo.

Purran mukaan se edellyttää myös jonkin verran positiivisempaa kasvua.

– Selvää on, että vanhaan ei voida palata. Jos kaikki ovat hämmästyneitä siitä, miten paljon alijäämää tulee olemaan seuraavinakin vuosina ja hallituskauden lopulla, niin tämän pulman pitäisi herättää ajattelemaan, että nyt on todellakin viimeinen aika tehdä näitä toimia, jotta pystymme tätä velkasuuntaa lopulta kääntämään.

"Säästöiltä ei säästy juuri mikään"

– Jos katsomme valtion budjettia, niin siitä valtaosa kohdistuu sosiaali- ja terveydenhuoltoon, hyvinvointialueille, sitten erilaisiin tulonsiirtoihin. Kysymykseen siitä, että minkä takia ei kiristetä esimerkiksi hyvätuloisten veroja, niin tämä hallitus lähtee siitä, että me emme nosta omin päätöksin kokonaisveroastetta. Tällä hetkellä me pidämme tästä tavoitteesta kiinni. 

Purra kertoo säästöjä tehtävän monille sektoreille, eikä hänen mukaan säästöiltä säästy juuri mikään. 

– On olemassa tällaisia juustohöylä-säästöjä ja kohdistettuja toimia. Hyvin monet kipeistä päätöksistä ovat työllisyystoimia. Ei siellä ole mitään radikaalia, vaan pyrkimys pohjoismaalaiselle linjalle. Meidän verrokkimaat ovat tehneet samat jo vuosikymmeniä sitten. 

Hallituksen työlinja

Purra toteaa Ruotsin julkisen talouden oleva aivan eri tasolla kuin Suomen. 

– Siellä budjetit ovat ylijäämäisiä ja pystytään alentamaan veroja huomattavasti enemmän kuin mitä tämä hallitus pystyy, Purra kertoo.

Nykyinen hallitus pyrkii tekemään työlainsäädäntöön muutoksia, joiden ennustetaan vievän ihmisiä jopa barrikadeille.

– AY-liike on käyttänyt hyvin aggressiivista kieltä jo ennen vaaleja ja ukaasit ovat olleet kovia. Mutta kuten totesin, uudistukset eivät ole radikaaleja. Me pyrimme tekemään toimia siihen suuntaan, että tässä maassa työn tekeminen kannattaisi ja meillä olisi yrityksiä, joilla olisi mahdollisuus palkata uutta työvoimaa ja että syntyisi uusia työpaikkoja. 

– Tämä on nimenomaan työlinja, jota tämä hallitus toteuttaa. 

Viime viikolla eduskunta äänesti Riikka Purran, elinkeinoministeri Wille Rydmanin ja koko hallituksen luottamuksen puolesta. Purra kertoo, että viime viikon luottamusäänestyksen tulos ei ollut yllätys. 

– Pidimme hyvin tärkeänä sitä, että täysistuntosaliin emme enää menisi tilanteessa, jossa emme tietäisi, mitä sitten taululla seisoo. Kyllä nämä asiat oli selvitetty jo sitä ennen. 

Kiireisiä päiviä

Rasismikohu lähti Purran vanhoista kirjoituksista ja Purra on pyytänyt niitä anteeksi, sekä kertonut niiden olleen irrotettuina asiayhteyksistä. Purran mukaan kirjoitukset ovat kummunneet Purran nuoruuden kokemuksista ja seksuaalisesta ahdistelusta. 

– En niistä henkilökohtaisista asioista mielelläni julkisuudessa puhu, enkä olisi toivonut, että ne tulevat tätäkään kautta esille. Kyse on seksuaalisen ahdistelun uhriksi joutumisesta. Valitettavasti tämä konteksti mediassa aika usein unohdettiin. Kaikista nuoruuden kokemuksista ja elämän huonoista kokemuksista on pitänyt päästä kuiville, jotta tällaista työtä pystyy tekemään.

Purra kertoo päiviensä olevan kiireisiä, mutta samalla hän pyrkii pitämään huolta itsestään. 

– Oura (älysormus) ilmoitti heti ministeriksi tulon jälkeen, että askeleet ovat vähentyneet. Yritän kyllä jumppailla kotona ja ehtiä luontoon. Se on hyvin tärkeää.

Purra kertoi saavansa valtavasti tukea ja viestejä, sekä kannustavia sähköposteja, jotka auttavat myös jaksamaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat