Hallitus, Purra ja Rydman saivat luottamuksen – "Jos tällaisia kohuja tulee taas eteen, tilanne on arvioitava välittömästi uudelleen"

Hallitus sai luottamuksen eduskunnalta äänin 106–65. Myös valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ja elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) selvisivät äänestyksestä.

Äänestys meni odotetusti. Suurin mielenkiinto kohdistui siihen, mitä tekee Rkp:n Eva Biaudet ja äänestävätkö kaikki kokoomuksen kansanedustajat Wille Rydmanille luottamusta.

Biaudet äänesti tyhjää ministereiden luottamuksen kohdalla äänestyksissä. Hallitukselle Biaudet äänesti luottamusta.

Äänestyksessä hallitukselle annettiin 106 jaa-ääntä. Yhteensä 65 kansanedustajaa äänesti ei ja tyhjää äänesti 21 edustajaa. Poissa oli seitsemän kansanedustajaa.

Äänestykset Purran ja Rydmanin luottamuksesta sujuivat lähes identtisin luvuin. Purralle annettiin 104 jaa-ääntä ja tyhjää äänesti 23 edustajaa.

Näin ministerit ja kansanedustajat kommentoivat hallituksen jatkonäkymiä äänestyksen jälkeen MTV Uutisille.

Esimerkiksi kansanedustaja Aura Salla koki tilanteen vaikeaksi, mutta äänesti jaa.

– Jos tällaisia kohuja tulee taas eteen, tilanne on arvioitava välittömästi uudelleen, hän sanoo.

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén oli poissa äänestyksistä.

Saako Biaudet sanktioita?

Rkp:n Biaudet joutunee ainakin puhutteluun sen takia, että hän äänesti tyhjää Purran ja Rydmanin luottamuksesta. Hallituspuolueiden edustajilta odotetaan aina tukea koko hallitukselle.

– Ministerivalinnoissa hän äänesti tyhjää. Tulen käymään hänen kanssaan perusteellisen keskustelun. En lähde ennakoimaan sanktioita. Uskon keskustelun voimaan, linjasi Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson.

Perussuomalaiset eivät taaskaan ihastuneet Biaudetin toiminnasta.

– Ainakaan se (tyhjän äänestäminen) ei vie yhteistyötä parempaan suuntaan. Rkp:n asia on käsitellä tämä. En ennakoi sanktioita, kun tämä on Rkp:n asia käsitellä, Perussuomalaisten Jani Mäkelä pohti.

Orpo piti tarpeellisena

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) uskoo, että hallitus on nyt vahvempi kuin ennen kohua.

– Täältä lähetetään nyt viesti suomalaisille, ettei rasismille ole sijaa. Hallitus on yhtenäisempi kuin ennen tätä kriisiä. Oli hyvä, että tämä tuli nyt käytyä läpi. Ymmärretään toisiamme varmasti paremmin tällä hetkellä, Orpo kertoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kokee niin ikään, että yhteistyö hallituksen sisällä on hyvää. Purran mukaan Perussuomalaiset ei ole vähätellyt rasismin aiheuttamaa ongelmaa.

– Perussuomalaiset ei ole vähätellyt ongelmaa. Lehdistössä on nostettu esille, että Suomi on rasistinen maa.  Kun olemme sanoneet, että maahanmuuttajat ovat Suomessa tyytyväisiä, se ei ole ongelman vähättelyä. Ongelma on vakava, mutta voimme keskustella laajemminkin, Purra mietti.

Oppositiossa olevien vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ei ollut vakuuttunut, että rasismin vastustaminen on täysin hoidossa.

– Uskotaanko todella, että he ovat sanojen takia, jotka tiedonannosta löytyy. Jos kuunteli keskiviikon keskustelua, voi tulkita, ettei Perussuomalaset ole. He vähättelivät asiaa, Harjanne puhui.

Jo ennakkoon oli tiedossa, että suurin osa oppositiosta äänestää luottamusta vastaan lukuun ottamatta keskustaa, joka äänesti tyhjää.

Keskustan mukaan tyhjän äänestäminen on keltainen kortti eli varoitus hallitukselle. Keskustan mielestä Perussuomalaisten sitoutuminen rasisimin vastaiseen työhön ei tullut täysin varmaksi aiemmin tämän viikon keskustelussa.

Liike Nyt -ryhmän kansanedustaja Harry Harkimo äänesti luottamusta hallitukselle, mutta tyhjää Purralle ja Rydmanille.

Äänestyksen pohjalla oli hallituksen tekemä tiedonanto yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi. Tiedonannossa on muun muassa listattu 23 toimenpidettä, joilla hallitus kamppailee rasisimia vastaan.

Aiemmin tällä viikolla eduskuntaan käsittelyyn tullut tiedonanto poiki oppositiosta epäluottamusesitykset. Oppositio ei ole uskonut, että perussuomalaiset olisivat sitoutuneita rasisimin vastaiseen työhön.

Tiedonannon mukaan kaikki hallituspuolueet irtisanoutuvat rasismista.

Tiedonanto laadittiin sen jälkeen, kun Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran vanhat kirjoitukset herättivät kohun.

Purra pahoitteli kirjoituksiaan kesällä.

Lue myös:

    Uusimmat