Mainos

Professori: Osa-aikaisen oikeus lisätyöhön ei ole automaattinen

Osa-aikaisen työntekijän oikeus lisätyöhön ei ole automaattinen. Lisätyön saaminen riippuu siitä, onko työn tarjoaminen perusteltua työnantajan toiminnan kannalta. Näin sanoo työoikeuden professori Seppo Koskinen.   

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti tänään, että K-Citymarket on täyttänyt velvollisuutensa lisätyön tarjoamisessa osa-aikaisille työntekijöilleen. Kaksi naista oli haastanut K-Citymarketin oikeuteen vastentahtoisesta osa-aikaisuudesta ja vaati korvauksia lisätyön tarjoamisen laiminlyönnistä.  

Oikeus katsoi tulleen todistetuksi, että K-Citymarketin tyyppisessä tavaratalossa on mahdotonta järjestää työvuorot täysin kokoaikaisten työntekijöiden avulla. Professori Koskisen mukaan keskeisintä asiassa oli se, että työnantaja pystyi näyttämään toimineensa toiminnallisten tarpeidensa mukaisesti.

Aikovat valittaa hovioikeuteen

Toinen naisista on ollut osa-aikaisena myyjänä Lielahden Citymarketissa Tampereella vuodesta 1988. Hän kertoo pyytäneensä työnantajalta koko työsuhteensa ajan lisätyötä ja sopimuksensa kokoaikaistamista. Toinen naisista oli Pirkkalan Citymarketissa osa-aikaisena myyjänä vuodesta 2000 vuoden 2012 lokakuuhun, jolloin hänelle annettiin kokoaikainen työ.  

Naisten mukaan sekä Lielahden että Pirkkalan Citymarketeihin on palkattu kymmeniä uusia työntekijöitä samaan aikaan, kun he ovat olleet osa-aikaisina.  Kumpikin naisista vaati yli kymmenentuhannen euron korvausta sekä oikeudenkäyntikulujen korvaamista.  

K-Citymarket kiisti vaateet. Yhtiön mukaan se on tarjonnut kaikille osa-aikaisilleen lisätyötä tasapuolisesti ja palkannut uusia työntekijöitä vasta, kun se on ensin tarjonnut lisätyötä jo työsuhteessa oleville osa-aikaisille.  

Käräjäoikeus päätti asian K-Citymarketin eduksi ja määräsi oikeudenkäyntikulut naisten maksettaviksi. Kumpikin velvoitettiin maksamaan yli 26 000 euroa.  

Naisten asiamiehen, Palvelualojen Ammattiliiton lakimiehen Arja Pohjolan mukaan tuomiosta valitetaan hovioikeuteen. Hän kertoo, että ammattiliitto on sitoutunut vastaamaan oikeudenkäyntikuluista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.