Professori lähetyksessä: Tämän ruoan terveysvaikutuksista asiantuntijat ovat yhtä mieltä

Professori Mikael Fagerholm kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miksi asiantuntijoilla on ristiriitaisia mielipiteitä terveellisestä ruokavaliosta sekä mistä asiasta tutkijat ovat varmasti samaa mieltä.

Tavallisia ihmisiä saattaa hämmentää, kuinka erilaisia mielipiteitä asiantuntijoilla on terveellisestä ruokavaliosta. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mukaan tutkijoiden kesken on kuitenkin vähemmän ristiriitoja kuin mitä julkinen keskustelu antaa ymmärtää.

– Ihminen on erittäin monimutkainen olento, koska meillä on hyvin erilainen perimä. Meidän geenimme säätelevät sitä, että toiset ovat todennäköisesti herkempiä rasvalle ja toiset voivat olla herkempiä hiilihydraateille, Fogelholm selvitti.

Sairaudet, kuten tyypin 2 diabetes tai sydän- ja verisuonitaudit, ovat monitekijäisiä. Ruokavalion lisäksi niihin liittyy muitakin asioita.

– Kolmas juttu, joka tekee tästä vielä monimutkaisemman, on se, että me puhumme tieteessä koko ajan todennäköisyyksistä, Fogelholm totesi.

Tiede yrittää ymmärtää, mikä asia lisää todennäköisyyttä selviytyä terveenä ja mikä lisää todennäköisyyttä sairastua. Mutta yksilö voi toimia hyvin eri tavalla tässä viidakossa. Joku henkilö voi tupakoida ja elää satavuotiaaksi. Se ei silti todista, että kaikkien kannattaisi tupakoida.

– Kaikkein suurin yhteisymmärrys vallitsee siinä, että täysjyvävilja – sellainen vilja, jossa on kuitu tallella ja kaikki viljan vitamiinit, kivennäisaineet ja bioaktiiviset yhdisteet – parantaa terveyttä. Tästä ei varmaan yhdeltäkään asiantuntijalta löydy ristiriitaista lausuntoa, Fogelholm sanoi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, miksi makkaran ja lihan syöntiä pitäisi vähentää.

Lue myös:

    Uusimmat