Presidentti Niinistö puhui Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlassa – näin MTV seuraa päivää

12:44
Katso presidentti Niinistön tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan tästä.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio osallistuvat tänään Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhliin. MTV Uutiset Live seuraa päivää tiiviisti.

Päivän ohjelmaan kuuluu muun muassa vierailut Bomarsundin linnoituksen raunioilla ja Kastelholman linnassa, tilaisuus Ahvenanmaan itsehallinnosta ja asemasta demilitarisoituna alueena sekä juhlatilaisuus Julius Sundblomin patsaan luona, jossa presidentti Niinistö pitää puheen. 

Presidenttiparin lisäksi 100-vuotisjuhliin osallistuvat presidenttiparin lisäksi Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia, pohjoismaiden parlamenttien puhemiehet sekä Suomen hallituksen edustajia. Pääministeri Sanna Marin ei osallistu tilaisuuteen koronatartuntansa takia.

MTV Uutiset on paikalla Ahvenanmaalla. Aamulla haastattelussa oli alueen kansanedustaja Mats Löfström.

Kello 14.30 uutislähetyksessä kerroimme tarkemmin, miten juhlapäivä saarella on sujunut. Kello 15.50 suorassa lähetyksessä kuultiin myös Niinistön mediatapaaminen.

Ranskan presidentin mukaan Vladimir Putinia "ei saa nöyryyttää" – Näin Niinistö kommentoi Macronin lausuntoa

1:25

Ahvenanmaa on autonominen, demilitarisoitu ja viralliselta kieleltään ruotsinkielinen maakunta. Itsehallinnon takia ahvenanmaalaisilla on oikeus säätää lakeja sisäisistä asioistaan ja käyttää budjettivaltaa. Ahvenanmaan lainsäädäntöelintä kutsutaan maakuntapäiviksi. Ahvenanmaalaiset valitsevat neljän vuoden välein 30 edustajaa maakuntapäiville.

Ahvenanmaalla on lisäksi oma maakuntahallitus, jonka nimittää maakuntapäivät. Suomen eduskunnassa Ahvenanmaalla on yksi edustajanpaikka.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja