Presidentti Niinistö Ylelle turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta: Suomen pitäisi auttaa erityisesti tyttöjä – "He ovat heikoimmassa asemassa"

4:36
Sauli Niinistö kommentoi Ylen Ykkösaamussa turvapaikanhakijoiden ottamista Suomeen Välimeren alueelta.

Presidentti Sauli Niinistö pitää hyvänä asiana, että perustuslakivaliokunta päätti käynnistää esitutkinnan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta. Näin asiat tulevat selvitettyä, Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Perustuslakivaliokunta kertoi tällä viikolla käynnistävänsä esitutkinnan Haaviston al-Holin leiriin liittyvistä toimista. Esitutkinta koskee sitä, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin. Esitutkinnan tekee valtakunnansyyttäjä.

Niinistö uskoo, että Haavisto kykenee hoitamaan ulkoministerin tehtäviä esitutkinnan aikana, vaikka tilanne voikin olla tälle kiusallinen.

Presidentin mukaan tilanne ei vaaranna Suomen ulkopoliittista linjaa.

Erityisesti tyttöjä pitää auttaa

Suomen sisäministeriö kertoi tänä aamuna valmistelevansa alaikäisten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden siirtoja Välimeren alueelta. Käytännössä tämä tarkoittaa ensisijaisesti lapsia ja yksinhuoltajaperheitä.

Niinistön mukaan Suomen tulee auttaa etenkin pieniä lapsia ja tyttöjä.

– Lähtökohta on, että me autamme niitä, jotka ovat todellisissa vaikeuksissa. Ja kaikkein suurimmissa vaikeuksissa minun ymmärtääkseni – ja nyt en tunne paikallisia olosuhteita, mutta ihan maalaisjärjellä ajateltuna ovat kaikkein pienimmät lapset ja tytöt, Niinistö sanoi Ylellä.

– Meillähän on kokemusta muuttoliikkeestä muutaman vuoden takaa, jolloin kävi hyvin selväksi, että pojat kyllä jaksoivat tehdä omin päin pitkänkin matkan, mutta tyttöjä ei kovin paljoa näkynyt. Ja lähtökohtaisesti luulen, että he (tytöt) ovat heikoimmassa asemassa.

"EU:n voimia tulee lisätä, jotta ääni saadaan kuuluviin"

Niinistö kertoi Ylen Ykkösaamussa, että hän on tervehtinyt ilolla keskusteluja, joita on käyty Euroopan omien voimien lisäämisestä.

Niinistön mukaan perusajatus on se, että vahvempana ääni saadaan kuuluviin. Hän penääkin Euroopan unionia löytämään yhteisen linjan keskeisissä asioissa.

Niinistön mukaan Yhdysvaltojen läsnäolo, nimenomaan sotilaallinen läsnäolo, on lisääntynyt viime aikoina Euroopassa. Näin ollen presidentin mielestä Yhdysvaltojen "kokonaisirtautumista" ei ole nähtävissä.

Suomella on presidentin mukaan keskusteluyhteys Yhdysvaltojen kanssa myös turvallisuuspolitiikan saralla, mikä on hyvä asia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Uutiset Liveen tehdään huoltotoimenpiteita tänään maanantaina klo 12.00-14.00, jolloin katselussa voi olla häiriöitä. Pahoittelut.