Valtakunnansyyttäjä arvioi Haaviston toimien tutkinnan kestävän syksyyn – Haavisto ei halunnut kommentoida päätöstä

8:39

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen arvioi, että esitutkinta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimista voi kestää syksyyn asti.

Arvio on tässä vaiheessa alustava, koska valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ei ole vielä saanut perustuslakivaliokunnan päätöstä asiassa. Kun valiokunnan päätös on saapunut, Toiviainen toimittaa sen esitutkintaviranomaiselle eli poliisille, joka hoitaa esitutkinnan. Siitä, tuleeko esitutkinta tehtäväksi keskusrikospoliisiin vai muualle, ei ole Toiviaisen mukaan vielä ratkaisua.

– Siellä käynnistyy normaali esitutkinta, aivan kuten missä tahansa muussa asiassa. Minun tai syyttäjäpuolen velvollisuus on seurata esitutkintaa ja osallistua esitutkintayhteistyöhön prosessin ajan, Toiviainen sanoi STT:lle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ei halunnut kommentoida perustuslakivaliokunnan päätöstä esitutkinnan käynnistämisestä STT:lle.

– Ministeri ei kommentoi tässä kohtaa asiaa prosessin ollessa edelleen kesken. Asian perinpohjainen selvittäminen on asianomaisten oikeusturvan kannalta hyvä asia, Haaviston avustaja Jeri Aalto viestitti STT:lle.

Poliisin käsissä on, keitä kutsutaan kuultaviksi esitutkinnassa. Se, että perustuslakivaliokunta päätti rajata esitutkintaa koskevan pyyntönsä yhteen kysymykseen, voi Toiviaisen mukaan nopeuttaa ja helpottaa esitutkintaa.

– Itsekin yritin pohdiskella, että kuinkahan pitkään esitutkinnassa menee. Uskoisin, että he varmasti pyrkivät heti aloittamaan – mutta voi se syksyynkin mennä, koska ehkä täytyy kuulla moniakin henkilöitä. Yleensä siihen aina jokunen tovi menee. Ei varmasti ihan ensimmäisen parin kuukauden aikana valmistu, Toiviainen pohdiskeli STT:lle.

Tutkinnan valmistuttua se toimitetaan takaisin perustuslakivaliokunnalle, joka aikoo järjestää vielä uusia asiantuntijakuulemisia, muun muassa kuulemalla valtiosääntöasiantuntijoita. Päätös siitä, onko syytekynnys ylitetty vai ei tehdään eduskunnan isossa salissa.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Uutiset Liveen tehdään huoltotoimenpiteita tänään maanantaina klo 12.00-14.00, jolloin katselussa voi olla häiriöitä. Pahoittelut.