Prepaid ja hinta varoitusmerkkejä – näin tunnistat pentutehtailijan

Suomessa on nyt enemmän koiria kuin koskaan. Kun koirakuume tarttuu, mistä tunnistaa pentutehtailijan, ettei innostuksissaan osta sairasta pentua? Keräsimme asiantuntijalta vinkkejä pentutehtailijan tunnistamiseksi.

– Yleensä pentutehtailija myy pennun halvalla suhteessa rodun hintoihin. Riski on etenkin suosituissa pikkuisissa rotukoirissa ja niiden risteytyksissä, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli neuvoo.

Pentuja kaupataan lehdissä, joissa ilmoittaminen on ilmaista, tai netissä. Nettisivuilta on harvoin linkkejä esimerkiksi Suomen kennelliiton sivuille ja koiran sukutietoihin.

Kasvatusolot pitää nähdä

Pentua ja myös sen syntymäkotia pitää päästä katsomaan ennen kauppoja. Häkissä kasvatettuja koiria myydään usein parkkipaikoilla.

– Tosin pentutehtailijatkin ovat oppineet ja saattavat näyttää kodissaan jotakin koiraa, jota väittävät pennun emäksi, Pulli kertoo.

Pentutehtaassa emokoiralla sananmukaisesti tuotetaan koko ajan uusia pentueita ja oikea emo voi olla surkeassa kunnossa.

Ostopäätökseen saatetaan patistaa heti.

– Pentutehtailijalla on myös usein prepaid-liittymä eli puhelimeen ei enää vastata, kun pennun kanssa tulee ongelmia.

Rokotukset ja mikrosiru kunnossa

Pulli neuvoo kyselemään pennun taustoista tarkkaan. Eläinlääkärin todistukset on oltava ja mielellään Suomesta. Pennulla pitää olla rokotusten ja madotuksen lisäksi myös mikrosiru nahkansa alla myöhempää tunnistamista varten. Rotukoirat rekisteröidään Suomen Kennelliittoon.

Eläinlääkärit huomaavat silloin tällöin vastaanotoillaan koiria, joiden mikrosiru ei täsmääkään esitettyihin papereihin.

– Täysin aukotonta järjestelmää ei olekaan. Koira kannattaakin aina ottaa harkiten, ei impulsiivisesti yhden lehti-ilmoituksen perusteella, koira elää kuitenkin vuosia, Pulli sanoo.

Harkitseva ostaja tarkistaa kasvattajan taustat kyselemällä muun muassa muilta saman koirarodun omistajilta.

– Netti on hyvä tietolähde, vaikka nettikeskusteluissa on usein virheellistä ja aiheetontakin haukkumista, toteaa Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnananjohtaja Kati Pulli.

Lue myös:

    Uusimmat