Pontikka tippuu jälleen Kiteellä: "Vaatii tiettyä hulluutta"

Kiteellä valmistetaan jälleen pontikkaa, jota moni on pitänyt jo katoavana kansanperinteenä. Suomen Pontikkakeskus keittää kotikylän rukiista liki 80-prosenttista ainetta, joka laimennetaan 45-prosenttiseksi.

Yhtiön pääosakas ja hallituksen puheenjohtaja Jouko Heimonen sanoo, että alalle ryhtyminen vaatii tiettyä hulluutta. Markkinat ovat suppeat ja valvonta tiukkaa.

– Joskus on tuntunut, ettei tekemisistään saisi hiiskahtaakaan, vaikka kyse on kansanperinteestä ja mitä suomalaisimmasta asiasta. Pienet yrittäjät saavat sinnitellä, jotta saavat tuotteensa kunnolla jakeluun, sanoo Heimonen.

Valmistusmäärät ovat pieniä myös alan pioneerilla Aate Laukkasella, joka on keitellyt Kiteen kirkasta jo lähes 20 vuotta naapurikunnassa Savonlinnassa. Molemmat yritykset valmistavat muutama kymmenentuhatta pulloa vuodessa.

Pontikkapannu ei ole tekijöilleen rahasampo, vaikka tuote kiinnostaa monentyyppisiä kuluttajia. Juomaa ostetaan esimerkiksi rapujuhliin, erätilaisuuksiin ja liikelahjoiksi.

– Pienimuotoista tämä vielä on. Joipa Suomessa viinaa tai teki sitä itse, kalliiksi se tulee, sanoo Heimonen.

Pontikan laillinen valmistus tuli mahdolliseksi 1990-luvun puolivälissä sen jälkeen, kun alkoholilaki muuttui.

(MTV3 – STT)

Lue myös:

    Uusimmat