Pöllöraati: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys nytkähti eteenpäin "YYA-sopimuksen" merkeissä – "Tämähän on kuin oopperaa seuraisi"

Pöllöraati: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys nytkähti eteenpäin"YYA-sopimuksen"merkeissä 9:27
Pöllöraati purkaa huimaa Nato-viikkoa. Pöllöraadissa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki, Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristimäki sekä Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä saavutettiin Turkin kanssa yhteisymmärrys Madridin Nato-huippukokouksessa. Tilaisuudessa allekirjoitettu yhteisymmärrysmuistio on kuitenkin herättänyt kysymyksiä. 

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kuvaa sopimusta leikkisästi "YYA-asiakirjaksi". 

– Tuli niin sanottu YYA-asiakirja, mikä tietysti suomalaisten korvaan kalskahtaa vanhalta ja pahamaineiselta historialta. Eilinen antoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin osalta osviittaa myös siitä, että mitä Turkki tulee vaatimaan Suomelta ja Ruotsilta.

Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki puolestaan pitää huolestuttavana sitä, ettei ulkoasiainvaliokunnasta hiiskuttu pöydällä olleesta asiakirjasta lainkaan.

– Mihin tämä maailma on menossa? Voiko eduskuntaan luottaa enää ollenkaan, Ristamäki sivalsi sarkastisesti.

Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala sanoo, ettei asiakirjasta tiedettäisi mitään ellei eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) olisi paljastanut asiaa Ylellä. Asiakirja oli ilmeisesti ulkoasiainvaliokunnan jäsenillä luettavissa jo viime viikonloppuna, Haapala kertoo MTV:n Uutisaamussa sekä kommentissaan Ilta-Sanomissa. 

– Tämähän on kuin oopperaa seuraisi – tietysti asia on vakava. Oli laadittu tällainen näytelmä, jossa sitten päästiinkin yllättävään sopuun, ja nyt alkaa oopperan seuraava kohtaus ratifiointien kanssa. 

Kuka kätilöinnin takana oli? 

Haapala sanoo, että "eiköhän siellä ole ollut taustalla Yhdysvaltain suuri käsi". Haapala painottaa, että tieto ei ole varmaa, vaan hänen arvionsa. 

– Totta kai Yhdysvalloilla on joku rooli ollut. Yhdysvallat on myös ainoa, joka tämän koulukiusaaja-Erdoganin pystyy pitämään aisoissa, Lehtimäki sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lehtimäki toteaa, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kiisti tiedotustilaisuudessaan Madridissa, että hän olisi asettanut F-16-hävittäjäkauppojen edistymisen ehdoksi sen, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys etenee.

– Eihän Biden sellaista voisi sanoakaan julkisesti ääneen, että he olisivat myöntymässä ikään kuin ”Turkin kiristykseen”. Asekauppa etenee varmaan sitten, kun etenee, Ristamäki sanoo.

Ristamäen mukaan vyyhdin ongelmana on myös se, että Turkki on tärkeä Natolle ja Yhdysvalloille.

Onko iltalypsyjä odotettavissa muiltakin mailta kuin Turkilta? Katso Pöllöraadin arvio alla olevalta videolta.

Pöllöraati: Mitä Naton huippukokouksesta jäi käteen? 9:20
Pöllöraati: Mitä Naton huippukokouksesta jäi käteen?

Lue myös:

    Uusimmat